Cvetoči nasadi

Vijolična nemezija in salvija.
Vijolična nemezija in salvija.
Narava je poskrbela za barve, da nas nahrani, tako telesno, kot tudi duhovno, aktivno ali pasivno. Izbiramo si oblačila določenih barv in se obdamo z posebnimi barvami. Veliko je načinov, kako lahko z barvami vplivamo tudi na urejenost okolja v katerem preživimo večino prostega časa. Pogosto ima na lepoto zasaditve vpliv barvna kombinacija cvetočih rastlin. Priljubljeno barvo v nasadu poudarimo, če pravilno izberemo "podlago" ali obrobne rastline. Za usklajen videz cvetočega nasada, uporabimo pri zasaditvah rastline z podobnimi lastnostmi, obliko cvetov in načinom rasti, barve pa izbiramo v tonih barve, ki smo jo izbrali za vodilno.

Vijolične kombinacije

Skupinska zasaditev za balkon v modro vijoličnih kombinacijah.
  1. V vijolično modri kombinaciji, nemezija in salvija.
  2. Skupinska zasaditev v modri barvi, milijon zvončkov, lepi slak ali ipomeja, laurentija, dihondra, torenija, surfinije ali petunije, salvije.
  3. Skupinska zasaditev v vijolično zeleni kombinaciji, lobelija, posončnica ali osončnica, moljevec, petunija, torenija.
Vijolična barva izraža neomejenost, pričara razkošje in skrivnostno vzdušje, je barva domišljije. Pri ljudeh izziva hrepenenje in melanholijo. Roza barva je barva ljubezni, nežnosti in topline. Zelena barva je barva, ki pomirja, pospešuje rast. Je barva vegetacije, povezana z naravo, Je simbol življenja in mladosti. Predstavlja svežino. Modra barva vnaša harmonijo, jasnost in resnico. Je barva miru, zrelosti in visokih vrednot.

Tople barve in hladne barve

Skupinska zasaditev za balkon v toplih in hladnih kombinacijah.
  1. Mešani nasad v rumeni kombinaciji.
  2. Temnolistni batate ali sladki krompir, milijon zvončki in okrasna trava.
  3. Skupinka zasaditev vrumeni kombinaciji za sončne lege, kserokrizum Totally yellow, žametnica Golden yellow, gazanija Yellow magic, sanvitalija Starbini.
Osnovne tople barve so rdeča, oranžna in rumena barva. Hladne barve so bela, svetlo rožnata, vijolična in modra. Zelo lepo je, če v kombinacijah zasaditev uporabimo še sivo barvo ali srebrnkasto barvo listja, ki umirja predvsem močne tone barv.

Rdeče kombinacije

Skupinska zasaditev za balkon v rdečih kombinacijah.
  1. Skupinska zasaditev v rdeči barvi, Pelargonija zonalka, Rumenolistna pijavčica, Povešavi šaš, Nemezija, Salvija.
  2. Nasad v toplih barvnih tonih z dalijami, begionijami ter v ognjeno oranžni barvi žametnica ali tagetes.
  3. Skupinska zasaditev v rdeči in rumeni kombinaciji, pelargonija, hojhera ali iskrivka, polnjeni milijon zvočki, lepi slak.
Bela je barva jasnosti in nedolžnosti, simbol popolnosti in dobrote, novega začetka in rojstva. Rdeča barva je barva energije, strasti, vitalnosti in moči. Ima pozitiven učinek na počutje.

Rumene kombinacije

Skupinska zasaditev za balkon v rumenih kombinacijah.
  1. Skupinska zasaditev v oranžno rdeči kombinaciji, pelargonija Glorija, gerbera Everlast orange, osteospermum Orange symphony.
  2. Skupinka zasaditev vrumeni kombinaciji za sončne lege, kserokrizum Totally yellow, žametnica Golden yellow, gazanija Yellow magic, sanvitalija Starbini.
  3. Mešana zasaditev vrumeni kombinaciji, bidens Gold dust, lantana Suntana gold, petunija Surfinia yellow, namezija Sunsatia pomelo.
Za rumeno barvo pravijo, da je barva, ki jo moramo uporabljati previdno saj prebuja lenobnost. Je barva sonca in svetlobe. Na zidovih in v stanovanjih ima pozitiven občutek.