Mačehe za okras zimskega vrta

Mačehe (Viola tricolor hortensis) so izrazito barvite in trpežne cvetlice, ki lepo delujejo v večjih skupinah ene barve ali oblike cvetov.
Mačeha (Viola tricolor hortensis) je okrasna cvetnica iz rodu vijolic. Od drugih vijolic se razlikuje po tem, da so trije venčni listi obrnjeni na strani in navzdol, dva pa navzgor. Tudi cvetovi so večji od cvetov navadnih vijolic. Barvna paleta cvetov je zelo pestra, razlikujejo se tudi po velikosti cvetov in bujnosti rastlin. Mačehe so pričeli načrtno gojiti šele v 19. stoletju. Zaradi zimskega cvetenja in odpornosti so se hitro razširile po vsem svetu. Hibridi mačeh, poimenovani Viola × wittrockiana (po švedskem botaniku Wittrocku). Mačehe so dvoletnice in jih sejemo od junija do avgusta, v jeseni pa že lahko uživamo v njihovih cvetovih. Zato ni razloga, da si mačeh ne bi vzgojili sami iz semena, če le imamo na voljo nekaj prostora za setev in vzgojo sadik. Na voljo imamo semena različnih sort, ki se razlikujejo po barvi, velikosti cvetov in obliki.

Mačehe na vrtu

Hibridne mačehe (Viola × wittrockiana) v različnih zasaditvah, tudi kot dekorativna rastlina za jesensko-zimske aranžmaje.
Sejemo jih lahko na prosto (gredo) ali v setvene zabojčke in jih nato presadimo brez koreninske grude. Pri presajanju rastlinic brez grude moramo biti previdni, saj pri tem načinu presajanja doživijo mlade sadike stres. Lahko se odločimo tudi za drugi način setve v šotne lončke ali setvene platoje z večjim premerom luknjic in si pridelamo sadike s koreninsko grudo. Po kalitvi rastlinic pustimo na vsak lonček po eno najbolje razvito sadiko in jih nato oskrbujemo do presajanja.

Ugodno rastišče za mačehe so vlažna vrtna tla, obogatena z kompostom in šoto. Uspevajo v delni senci, tudi na soncu če ni premočno, da bi požgalo nežne cvetove. Pred sajenjem moramo tla dobro pognojiti in v sušnih dnevih poskrbeti za redno zalivanje. Redno odstranjujemo odcvetele cvetove ter tako pospešimo tvorbo novih cvetov. Posajene v vrtu pridejo najbolje do izraza na obronkih v večjih skupinah, pred zimzelenim grmičevjem ali mešanih jesensko-zimskih zasaditvah. Sadimo jih tudi v posode in korita za dekoracijo balkonov in teras v hladnejših mesecih leta. Tudi danes veljajo mačehe za glavne cvetlice za zasaditev grobov. V višino lahko rastejo do 30 cm, odvisno od vrste.