Spiralna greda

Zeliščna greda v obliki spirale.
Zeliščna greda v obliki spirale.
Greda v obliki spirale se obraste z zelišči, dišavnicami in začimbnicami ter deluje kot miniaturni skalnjak, nekje na sončni legi domačega vrta v bližini hiše ali izhoda na teraso. Z polžasto obliko lahko prihranimo kar nekaj prostora in na manjši prostor posadimo več rastlin. Je eden izmed načinov, da imamo rastline, ki jih uporabljamo v kuhinji vedno na dosegu roke v bližini hiše. Spiralna greda se poda na predel ob vhodu v hišo ali kot zaključek nekega dela na vrtu, kot zaključek terase na brežino ipd.

Pri načrtovanju spiralne grede najprej uredimo drenažni del, ki odvaja odvečno vodo in preprečuje zastajanje vode v polžastih "kanalih". Gredo gradimo od tal v obliki spirale (dno poravnamo) in polnimo po plasteh, lahko po sistemu visokih gred. Vsako leto dodajmo in rahljamo vrhnjo plast zemlje (lahko dodamo pripravljeno zemljo za sajenje zelišč in dišavnic). Ker na visoko gredo sadimo zelišča, ki v glavnem uspevajo na soncu, je dobra prepustnost pomembna tako, kot naprimer na skalnjaku. Vrhnji plasti zemlje dodamo večji del peska, komposta in nekaj šote, da ustvarimo ugodne pogoje za rast zelišč. V spodnjo plast lahko dodamo slamo, na katero nasujemo plas komposta in na koncu še pripravljeno mešanico za sajenje ali vrhnjo plast. Če spiralno gredo postavimo kje na odprtem in samostojno stoječo, je smiselno razmisli o njeni obliki ter izbiri gradbenih materialov, da se lepo poda v prostor.

Oglejte si video, kako narediti permakulturno spiralno gredo za zelišča in dišavnice iz žgane opeke. Celotni postopek izdelave spiralne grede je prikazan v petih minutah.