Črna redkev

Črna redkev in čebula, dve zelo zdravilni vrtnini.
Črna redkev in čebula, dve zdravilni vrtnini.
Domovina črne redkve (Raphanus sativus var. niger) je Mala Azija in v antičnih časih, so jo vzgajali kot zdravilno rastlino, iz njenih semen pa so pridelovali olje. Rimljani in stari Grki so jo uporabljali za prehrano in zdravstvene namene. V Evropo so jo prinesli Rimljani. Sadili so jo predvsem na samostanske vrtove, a kmalu se je razširilo sajenje tudi izven samostanskih zidov. Danes črno redkev poznamo po vsem svetu, predvsem kot zimsko živilo.

Koren črne redkve je okrogel, vretenaste ali podolgovate oblike. V zdravilstvu se največ uporablja črna redkev, ki je močnega in ostrega okusa in je precej podobna repi, le da so plodovi bolj drobni. Že stoletja se črna redkev uporablja za težave pri obolenju jeter in žolča, čisti zamašena jetra, pomaga pri revmatičnih obolenjih, deluje razkuževalno, deluje proti žolčnim kamnom, uspešno zdravi kašelj, hripavost in pomaga pri odstranjevanju sluzi iz pljuč. 

Vir: http://www.healwithfood.org/health-benefits/black-spanish-radish.php

Domači sirup proti kašlju iz črne redkve

Črno redkev izdolbemo, postavimo na kozarec in vdolbino napolnimo z medom. Najbolje je to narediti zvečer. Med, ki nateče iz redkve v kozarec je pomešan z sokom redkve. Uživamo po žličkah večkrat na dan.

Redkvino vino

Za pomoč pri obolelih kosteh uživamo redkvino vino, ki ga pripravimo iz ene velike črne redve in 1 litra dobrega belega vina. Črno redkev dobro operemo in jo na drobno naribamo (redkve ne lupimo). Damo v steklenico in nalijemo na naribano redkev vino. Pripravek mora stati 14 dni nato precedimo in pijemo zjutraj na tešče po pol decilitra tri tedne. Čez dva meseca ponovimo to kuro.