Kuhano vino

Skuhajte vino
Kuhano vino
Kuhano vino je alkoholna pijača, kateri primešamo sladkor, cimet in klinčke. Lahko se servira kot hladni ali topli napitek. Ko napitek kuhamo moramo paziti, da vre počasi (z počasnim vretjem znižamo količino alkohola), vretje torej mora potekati dalj časa pri nizki temperaturi. Postopek pa lahko poenostavimo: zmešamo vino, sladkor in začimbe skupaj (ob stalnem mešanju raztopimo sladkor). Ko tekočina zavre, prižgemo hlape nad njo, da alkohol zgori do željene stopnje. Ker je kuhanje kratkotrajno dodamo več začimb. V vino dodajamo cimet, klinčke, muškatni orešček, bezeg, janež ali druge začimbe, lahko uporabimo tudi lupino ekoloških limon ali pomaranč. Čajno žličko sladkorja dajte v ponev in prepražite, da postane sladkor zlato rumen. Zalijte z 0,5 dcl vode in prevrite. Dodajte še eno jedilno žlico sladkorja in mešajte, da se sladkor raztopi nato dodajte 2 dcl vina in pregrejte do vretja. Po želji lahko dodate tudi cimet in klinčke. V skodelico dajte malo popra in prilijte vino.