Božično žito

Božično žito kot praznični okras doma.
Božično žito kot praznični okras doma.
Božič največji krščanski praznik, se slavi 25. decembra po Gregorijanskem in 7. januarja po Julijanskem koledarju. Ta praznik se slavi v družinskem krogu in prav je, da se na mizi ob tem prazniku nahaja tudi božično žito, ki je simbol svetlobe in upanja. Setev božičnega žita ima širši pomen - novo žito simbolizira novi kruh in novo življenje. V Sloveniji ima božično žito več imen; Božično žito ga imenujejo na Gorenjskem, na Štajerskem mu pravijo kaljeno žito, na Dolenjskem pšeničko, v Beli Krajini pa so mu nadeli ime večno življenje.

Kako in kdaj posejemo božično žito?

Božično žito moramo posejati pravočasno, da do Božiča zraste, saj mora biti bujno in lepo zeleno. Sejemo na dan sv. Lucije to je 13. decembra. V plitvo posodo damo nekaj zemlje in nanjo enakomerno posejemo žito, ter seme prekrijemo z plastjo zemlje. Seme je pred setvijo dobro en večer prej namočiti. Za setev lahko uporabimo različne plitve posode: podstavek od cvetličnega lončka, globok krožnik, plitva skleda. Do vrha posode pustimo približno 1 cm prostora, saj se pšenica pri kaljenju razširi.  Zalivamo zmerno, najbolje pa je, da samo z pršilko pršimo zemljo. Na podoben način lahko posadite božično žito tako, da namesto zemlje navlažite kosme vate in posejete žito, seme pa pokrijete z tankim slojem vate.

Preden posejete žito lahko daste v sredino posode kozarec in okoli njega sejete, v sredino pa kasneje namestite svečko in za dodaten okras zvežete žito, ko zraste do primerne velikosti z rdečim trakom. Božično žito lahko režemo in ga tako pomladimo. Postavimo ga lahko tudi k jaslicam ali v jaslice.