Orehov liker

Domači orehov liker.
I. primer: Orehe naberemo proti koncu junija, ko je lupina še precej zelena Zrežemo jih na majhne koščke in damo v kozarec (za vlaganje). Orehom dodamo žganje in sladkor in na vse to iztisnemo sok ene pomaranče, tudi lupino dodamo, a pred tem jo moramo temeljito oprati, dodamo tudi vse ostale dišave in kozarec dobro zapremo in postavimo na sonce za čas vsaj dveh mesecev, lahko nekoliko dalj. Liker po tem času precedimo in shranimo v steklenice. Potrebne sestavine: 30 zelenih orehov, 1 pomaranča,1l žganja, 50 dag sladkorja, cel cimet, 5 klinčkov, strok vanilije

II. primer: Še zelene orehe narežemo in zalijemo z žganjem. Pustimo jih 10 dni na soncu, nato precedimo.Dodamo lupini 2 pomaranč in vanilijev sladkor ter sladkor. To naj stoji 4 dni. Vmes večkrat pretresemo. Po štirih dneh dodamo še prekuhano vodo. Precedimo skozi gost prtič, prelijemo v steklenice in dobro zamašimo. Potrebne sestavine: 15 orehov, 1 l žganja, lupine 2 pomaranč, 1 vanilijev sladkor, 20 dag sladkorja, 1/4 l prekuhane vode.