Brokoli

Brokoli na vrtu.
Brokoli (Brassica oleracea var. italica) je vrsta zelenjave, ki izvira iz Sredozemlja. Spada v družino križnic, v katere uvrščamo tudi zelje, ohrovt, cvetača, brstični ohrovt in koleraba. Precej je podoben cvetači, le da so njegovi cvetni popki temno zelene barve, lahko tudi vijolične. Listi glave ne prekrivajo, tudi po tem se loči od cvetače. Steblo je precej debelo. Cvetni popki so temno zeleni ali rumeni, redkejše sorte pa imajo vijolične ali bele cvetove. Užitni so vsi deli rastline. Ima veliko prehransko vrednost saj vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate in prehranske vlaknine. V brokoliju je tudi precej rudnin: železa, kalcija, fosforja, kalija, cinka in  B vitaminov, vitamina A in E ter folne kisline.

Kdaj sejemo brokoli?

Direktno ga na gredo sejemo od meseca marca do junija, sadike presajamo od aprila do julija na razdaljo 50 cm. Pred sajenjem na prosto lahko posejemo brokoli v zabojčke.  V zabojčke sejemo 5 -7 tednov pred sajenjem na prosto. Izberemo sončno mesto, ki naj bo dovolj vlažno, peščena in suha tla niso primerna. Preden brokoli zacveti odrežemo glavno rožo in sadika bo pognala  na stranskih poganjkih nove rože. Brokoli lahko tudi zamrznemo in ga tako uporabljamo tudi pozimi. Zelo lepo nam bo uspeval če bomo v bližino posadili zeleno.

Brokoli je priljubljena zelenjava, a na naših jedilnikih vse preredko

Zaradi svojega zdravja bi ga morali uživati več. Pri nakupu brokolija vedno izbiramo temno zeleno obarvane in čvrste cvetove. V hladilniku ga lahko hranimo tudi do 7 dni, a ga pred tem ne poremo, operemo ga tik pred uporabo. Brokoli je lahko prebavljiva zelenjava, zelo primerna za dietno prehrano.