Bromelije

Cvetovi bromelije v ognjeni barvi (Guzmania Hybrid)
Domovina bromelij je Srednja in Južna Amerika, predvsem tropska in subtropska območja kjer jih najdemo tudi v krošnjah dreves. V naravi raste okoli 1600 vrst te rastline z cvetovi v različnih barvnih odtenkih: roza, rdeče, bele, vijolične, izjema pa niso tudi dvobarvne. V Evropo so bromelije prinesli raziskovalci in popotniki. Z vzgojo bromelij so se prvotno ukvarjali samo ljubitelji te rastline, danes pa jih gojijo specializirane vrtnarije, ki jih med seboj uspešno križajo in tako pridobivajo vedno nove barvne nianse. Značilno za bromelije je, da cvetijo samo enkrat v življenjski dobi in po cvetenju odmrejo.

Bromelije v stanovanju

Bromelija z roza-modrimcvetom (Aechmea) 'Blue rain'. Bromelije so nezahtevne rastline, ki jih poleti lahko gojimo v senci na prostem.
Okoli prvotne rastline se razvijejo novi poganjki, ki jih ločimo od matične rastline in presadimo v lončke napolnjene z zemljo za bromelije. Z kvalitetno zemljo dosežemo uspešno rast, tako kot pri večini okrasnih rastlin ki jih gojimo kot posodovke. Bromelije potrebujejo dovolj svetlobe, ustrezno toploto in vlažnost. zalivamo jih z mlačno vodo v srce rastline. Temperatura prostora kjer gojimo bromelijo naj bo višja od 18 stopinj C. V poletnih mesecih imamo lahko bromelijo na prostem, v zimskem času pa ji namenimo svetel prostor na okenski polici.

Zakaj rumenijo listi pri bromeliji?

Bromelije lahko prav tako napadejo bolezni. Najpogosteje pričnejo rumeneti listi, kar je lahko naraven pojav pri bromelijah, ki so odcvetele, ali pa so lahko rumeni listi pokazatelj nepravilne nege rastline - suh zrak v prostoru.

Skupine bromelij

Aechmea ima čudovite cvetove in lepe liste. Ananas je poznan kot sadež. Rastline lahko gojimo kjer koli. Billbergia je nezahtevna za vzgojo in prenaša tudi nizke temperature. Crypthantus (skriti cvet), raste samo v zemlji. Guzmania, poznamo jo kot rastlino z velikimi cvetovi in črtastimi listi. Neoregelia pri kateri so listi obarvani, posebnost pa so bele pike na listih. Nidularium (gnezdo), cvet se nahaja v rozeti lista. Tillandsia skoraj nima korenin, za svoj razvoj potrebuje drugo rastlino (krošnjo drevesa). Vriesea ima drobne cvetove, ki so kratkotrajni in visok cvetni klas. 

Dodatni vir: http://en.wikipedia.org/wiki/Bromelia