Hermelika

Hermelika (Sedum) na skalnjaku.
Hermelika (Sedum) na skalnjaku.
Hermelika (Sedum) je prezimna in trpežna trajnica, ki uspešno kljubuje suhim vročim poletjem in zimam z nizkimi temperaturami. Na začetku pomladi poživlja okrasne gredice z mesnatimi, živahnimi listi in zanimivo rastjo v kompaktni polkrožni grmiček. Najbolje se počuti v peščenih, dobro propustnih tleh, na sončni legi in je posebno primerna za zasaditev skalnjakov in sončnih pred-hišnih vrtov, okrasnih gred v urbanih naseljih, kot obrobna zasaditev vodnih vrtov. Pogosta je nizka, zeleno-listna sorta z modrikastim poprhom, za katero so značilni izredno mesnati listi, v katerih zadržuje hermelika vodo, zato je na pomanjkanje vlage manj občutljiva.

Koristna rastlina na vrtu

1-grmički hermelike pred cvetenjem, 2-hermelikine cvetove obletavajo čebele, 3-Hermelika (Sedum telephium subsp. maximum)
Privablja metulje in čebele. Cveti proti koncu poletja, okrasno dekorativna je skozi celo leto. Ko ostale trajnice izgubljajo svoj čar hermelika zacveti in je lep okras vrta ali skalnjaka v jesensko zimskem času. Posadimo jo na sončno mesto in z gnojenjem ne pretiravamo. Razmnožuje se z listi ali stebelnimi potaknjenci, tudi z delitvijo rastline. V kulinariki se uporablja le kot dodatek k solatam, če liste prekuhamo. Kot pripravek za razkuževanje ran je od nekdaj stalni spremljevalec vrtov.

Hermelika v okrasnem loncu ali nasadu

2-Sedum spurium 'Variegatum', 3-zvezdasta socvetja hermelike, 4-cvetovi hermelike proti koncu poletja.
Posebno lepe so vrste z drobnimi listi, kot okrasna zasaditev na terasi. Hermeliko zasadimo v lep naravni lonec, da poudarimo živahnost in lepoto rastline tudi ko ne cveti. Nizke sorte zasadimo v nižje, bolj široke lonce. Hermeliko posadimo v lonec, ki bolje prepušča toploto in zrak. Rast v višino je odvisna od vrste (15 cm do 60 cm), zato za saditev v okrasne lonce izberemo nižje vrste.