Vrtne potke

Pri ustvarjanju vrtnih potk lahko domišliji prepustimo prosto pot.
Izdelave vrtnih poti se navadno lotimo nazadnje, ko imamo vrt že zasajen in urejen po svojih željah. Tako kot v življenju, tudi na vrtu nekatere poti uporabljamo bolj pogosto, druge manj, njihov namen je, da nam omogočijo lažje in bolj lagodno gibanje po vrtu, tudi v dežju in če so tla razmočena po poletnih nalivih.

Vrtne potke iz lesa

Vrtne potke iz lesa.
Enostavni, naravni in cenovno ugoden način ureditve vrtne poti je z lesenimi čoki (odrezani debelejši kosi debla). Takšna potka je posebno uporabna tam, kjer želimo na naravni način utrditi pot in zaradi prepogoste hoje preprečiti uničevanje vrtne zelenice. Tako lahko izdelamo naprimer vrtno potko do zelenjavnega vrta, ker pohojena trava na manjšem urejenem vrtu ne deluje prav lepo.

Vrtne potke iz lesenih čokov, obstojnih vrst lesa.
Če je možno uporabimo les akacije ali kostanja, ki sta posebno obstojni vrsti lesa in jih pri nas lahko dobimo po dostopni ceni. Potrebujemo debelejše odrezane kose (štore) ki jih v tla položimo tako, da je nivo zelenice poravnan z vloženim lesenim štorom ali čokom. Le tako lahko zelenico tudi v vmesnih prostorih enostavno kosimo z kosilnico. Pred polaganjem v zemljo je priporočljivo les primerno zaščititi in na dno najprej nasuti nekaj gramoza, da podlago primerno utrdimo in preprečimo direktni stik z zemljo (podaljšamo obstojnost in trdnost potke). Trato lahko nadomestimo tudi z nasutjem mivke na mesta, kjer ne želimo vrtne trate.

Kombinacije različnih vzorcev in materialov na daljših vrtnih poteh razbijejo monotonost in pričarajo bolj naravni videz.

Vrtne potke iz tlakovcev in/ali naravnega kamna

Vrtne poti v višini okrasne trate za lažjo košnjo.
Če uporabimo za vrtno potko tlakovce ali naravni kamen (naprimer pohorski granit,...) imamo na voljo veliko izbiro različnih oblik in barv. Lahko se odločimo za izdelavo potke iz ene vrste tlakovcev, ali pa uporabimo več različnih in oblikujemo vrtmo potko z nenavadnim vzorcem. Možnosti za kreiranje so neskončne in vse je odvisno od vaše domišljije.

Različni vzorci vrtnih potk iz kamnitih plošč in tlakovcev.