Hotel za žuželke

Hotel za zuželke je lahko poljubne oblike, pomembna je njegova lokacija.
Hotel za žuželke je bivališče ali majhna hišica za insekte, ki jo lahko izdelamo sami iz različnih naravnih materialov ali kupimo že izdelane v trgovinah z vrtno opremo. Od načina izdelave je odvisno, kakšne vrste žuželk se bodo naselile. Pikapolonice naprimer gnezdijo le v šopih slame ali vejic, medtem ko osice gnezdijo v luknjah, ki jih izvrtamo v leseno podlago, metulji pa za bivališče izberjo bolj navpične špranje in prostore med razpokami. Bivališče za žuželke je vredno narediti tudi iz drugih razlogov: vzgojno delujemo na otroke, polepšamo si vrt in spoznavamo žuželke, pomagamo žuželkam najti skrivališče in prezimovanje. Hotel je posebno uporaben v zimskem času, ker nudi zatočišče veliko koristnim insektom in žuželkam. Prav na domačem vrtu je koristno postaviti hotel za žuželke, saj tako povečamo opraševanje rastlin, ki cvetijo in rodijo plodove.

Hotel za žuželke v obliki vrtne hišice
Hotel za žuželke v obliki vrtne hišice
Za izdelavo domovanja za žuželke ne potrebujemo veliko, dovolj je nekaj spretnosti, iznajdljivosti, orodje in razni material, ki ga najdemo velikokrat kar doma - votle opeke, strešniki, stari kosi omare, lubje, navrtana polena, slamo, seno, storže, vse kar je polno luknjic. In kje naj postavimo domovanje za žuželke? Poiščemo primerno lego, kjer ne bo vetra in ne preveč sonca. Idealno je, če zadnja stena meji na kakšen zid in je vhodni del hotela obrnjen v južni smeri. lahko ga postavimo tudi v ospredje žive meje.

Preprosti hotel za osice in čebele lahko izdelamo iz bambusovih paličic, ki jih narežemo na primerno dolžino (5-8 cm), prav tako narežemo tudi debelejše ogrodne veje ali tanjša debla na enako dolžino. V debla navrtamo luknjice različne debeline, od 2 mm do 8 mm. Pri vrtanju luknjic vrtamo pod kotom, tako da lukenj ne zamaka dež. Luknjice naj bodo vsaj 2 cm narazen in različnih debelin, za večjo pestrost v hotelčku. Pri vrtanju lukenj, vrtamo globoko, vendar ne prevrtamo skozi (prepiha ne marajo). Vstopna mesta v luknje pobrusimo, da ni ostrih robov, ki lahko poškodujejo telesa žuželk.

Različne izvedbe - hoteli za žuželke.
Posebno koristna skupina žuželk na vrtu so parazitski insekti, med katere spadajo tudi pikapolonice, ki se prehranjujejo z rastlinskimi ušmi. Enostavni hotelček za pikapolonice lahko naredimo iz narobe obrnjenega keramičnega lončka, v katerega potlačimo šop slame in obesimo na drevo. Takšna domovanja za žuželke so posebno priljubljena med ekološkimi sadjarji. Dobro je, da vstopni del v hotel za žuželke pokrijemo z nad-strešico, ki dodatno preprečuje zamakanje.