Sušenje cvetja

Cvetlice za suho cvetje na vrtu obletavajo metulji, kot je Repičin belin (Pieris napi).
Tudi v zimskem času lahko ob pogledu na posušene cvetlice pomislimo na prelepo cvetje v poletnem času. Poznanih je več načinov sušenje cvetlic. Nekatere samo stisnemo, pri sušenju nekaterih uporabimo pesek ali silikatni gel za sušenje, uporablja se tudi glicerin. Bolj preprost in enostaven način je pa naravno sušenje  na zraku. Z naravnim sušenjem ohranijo svoj vonj in tudi oblika ostaja skoraj takšna kot pri svežih.

Kdaj nabiramo cvetlice za sušenje 

Cvetlice za sušenje nabiramo v suhem vremenu, primeren čas je sredi poldneva. Pazimo, da cvetlica ni preveč razcvetena. Cvetje povežemo v šopke in jih obesimo v suh, zračen in hladen prostor. V vlažnem prostoru lahko cvetje prične gniti. Najbolj poznane cvetlice, ki so primerne za sušenje so suherože (Helychrisumvrtnice (Rosa sp.), sivka (Lavender). Med rastline, ki se lepo posušijo spadajo tudi hortenzije, lilije, ostrožniki, rman, črnika, dalije in še veliko drugih. Posušimo lahko tudi različno listje, ki nam bo v šopku služilo za dodatno dekoracijo. Zelo lepa dekoracija so zavite veje vrbe, listi evkalipta, bukve, javorja in bambusa. V naravi na sprehodu lahko naberemo za sušenje tudi suhe vejice limoniuma - statice, razne trave, bodečo  nežo, osat.

Krilata suha roža (Ammobium alatum)

Cvetlica je enostavna za vzgojo, sejemo jo na stalno mesto in kasneje vznikle rastline razsadimo, da imajo dovolj prostora razraščanja v grmičke. Sejemo na sončno gredico in tla pred setvijo primerno zrahljamo.

Napihnjena mrežica (Statice sinuata)

Sejemo na sončno lego, v propustna in dobro pognojena tla (dodamo kompost). Napihnjena mrežica cveti v različnih barvah. Tudi statice so enostavne za vzgojo. Pri direktni setvi rastlinice razsadimo.

Suha roža (Helichrysum bracteatum)

Izberemo sončno mesto in lahka ter hranljiva tla. Primerna je za gredice, najlepša pa je v suhih šopkih. Cvetove porežemo še preden se odprejo in jih sušimo v senci. Suha roža cveti v svetlečih barvah in različnih barvnih odtenkih, S cvetovi in dodatki lahko oblikujemo šopke in aranžmaje, ki so posebno z dodatno obdelavo zelo dolgo obstojni. Za sušenje režemo na pol razcvetele cvetove, najbolje v popoldanskem času. Po rezi jih povežemo v šopke in sušimo obrnjene navzdol.

Tehnike sušenja

Šopki iz suhega cvetja.

Sušenje na zraku

Iz stebel odstranimo spodnje liste in naredimo majhne šopke, ki jih povežemo z rafijo ali vrvico. Obesimo z cvetovi navzdol.

Sušenje z stiskanjem

Cvetove položimo med pivik, lepo jih poravnamo in obtežimo. Vsak drug dan cvetove preložimo in preverimo kako se sušijo.

Sušenje z pomočjo posipa za mačke

V posodo primerno za mikrovalovno pečico vsujemo 5 skodelic posipa, naredimo majhno jamico in v to položimo cvetove - največ dva. Poravnamo jih in nanje nežno vsujemo še nekaj posipa - toliko da bodo cvetovi pokriti. V mikrovalovni pečici segrevamo 2 minuti in nato pustimo, da se vse popolnoma ohladi. Ko je ohlajeno je sušenje končano. Odpihnemo odvečen posip iz cvetov.

Sušenje z pomočjo peska in boraksa in z silikagelom

Cvetje sušimo tudi z snovmi, ki dobro vpijajo vlago med katere spada tudi pesek. Pesek moramo pred tem dobro oprati in ga posušiti na soncu. Snovi za sušenje lahko ponovno uporabimo če jih dobro pusušimo. Pri sušenju cvetlic z posebnimi snovmi ohranijo cvetlice svežino, barvo in obliko. Za te vrste sušenja so primerne potonike, sroboti, teloh, mimoza ognjič, dalije, cinije in tudi narcise.

Trave se najlepše posušijo če jih damo v vazo brez vode. Listi bukve, javorja in bambusa se lepo posušijo pod preprogo.