Okrasni javorji

Pahljačasti javor (Acer dissectum Atropurpureum)
Nizke vrste javorjev so priljubljena "okrasna drevesa" na urejenih vrtovih. Izbira različnih vrst je je velika. Jevorje izbiramo glede na razpoložljivi prostor (višina rasti) in lego (nekatere vrste bolje prenašajo sončne lege kot druge). Priljubljenost javorjev je zagotovo pripisati njihovi nenavadni obliki rasti, ki z leti postaja vse bolj izrazita. Lahko jih obrezujemo in pri večini nizko rastočih vrstah, brez težav oblikujemo krošnjo v drevesno ali grmasto obliko. Z pahljačastimi javorji lahko lepo dopolnimo zasaditev na brežini ali škarpi, posebno če je ta obrnjena od sonca. Nekatere vrste, kot je naprimer nizki povešavi javor (Acer palmatum) ‘Dissectum Atropurpureum’ so dekorativno obarvane skozi celo leto in jih lahko kombiniramo na skalnjakih z nekaterimi blazinasto razraščajočimi trajnicami. Potoček, ki predstavlja vir vode in življenja na vrtu, še dodatno vlaži okolico, kar javorjem posebno ustreza. Javorji posabno lepo uspevajo tam, kjer je dovolj vlage in humusa v tleh, ne ustreza jim suho in vroče ozračje.

Pahljačasti javor

Pahljačasti javor (Acer palmatum) 'Atropurpureum', rdečelistni in Pahljačasti javor 'Heptalobum' (Acer palmatum).
Pahljačasti javor (Acer palmatum) zraste visoko do 7 m in prav tako v širino. Na vrtu je posebno dekorativno okrasno drevo, ki ga z rezjo lahko vzgojimo v obliko drevesa ali ga oblikujemo v bolj grmičasto rast. Ima tanke rdeče poganjke, na katerih so nameščeni dlanasto deljeni 5-7 krpi listi, ki se jeseni izrazito obarvajo od rumene, oranžne ali rdeče barve. Ima zelo lepe liste in zanimivo rast. Cveti maja, škrlatno rdeče po olistanju. Pahljačasti javorji se običajno jeseni lepše obarvajo kot japonski. Je v Sloveniji najbolj razširjena vrsta javorja, ki jo gojimo v okrasne namene.

1-Javorji v družbi drugih dreves in grmovnic, so posebno lepi ob vodnih površinah. Na vrtu ustvarjajo močne barvne kontraste. 2-Pahljačasti javor z razrezanimi rdečimi listi, v jeseni zažari v oranžni barvi (Acer palmatum) Thunb. ex murr 'Dissectum atropurpureum'.

Povešavi pahljačasti javor

1-Pahljačasti javor (Acer palmatum) 2-Povešavi pahljačasti javor (Acer palmatum) 'Dissectum atropurpureum' 3-Pahljačasti javor (Acer palmatum) 'Dissectum atropurpureum' 4-Pahljačasti javor, kultivar z razrezanimi rdečimi listi (Acer palmatum) 'Dissectum atropurpureum'

Povešavi pahljačasi javorji (Acer palmatum) 'dissectum', so zaradi povešave rasti in enostavnega oblikovanja z rezjo primerni za zasaditev obvodnih površin. Čez mekaj let po sajenju lepo prekrijejo nabrežje vodnega vrta in ga v jesenskem času obarvajo v živopisane jesenske barve. Posebno primerni za zasaditev ob vodi so tudi zato, ker potrebujejo za lepo uspevanje vlažna tla in ozračje.

Zanj so značilni ‘krpasti’ listi razrezani do listnega peclja na nepravilne tanke trakove. Jeseni se obarvajo rumeno oranžno. Poganjki so tanki in se zato prevešajo. Zato v prodajalnah pogosto srečujemo rastline cepljene na deblo. Je eden najlepših javorjev in je primeren za skorajda vsak vrt. Zelo dobro se obnese tudi v večjih okrasnih loncih. Primeren za gojenje na balkonih in terasah.

Najbolje bo uspeval v zmerno vlažnih, rodovitnih in primerno zračnih tleh. Ugajajo mu rahlo kisla tla, zato ob sajenju primešamo nekoliko šote. Slabo prenaša zastajanje vode v tleh in sušo. V neugodnih razmerah sledi večletno hiranje drevesa. Zelo dobro uspeva v polsenci, kjer je visoka zračna vlaga. Odrasla rastlina je prezimno trdna, manjše rastline pa je dobro prva leta zaščititi, še posebej če so na izpostavljeni legi.

Nizki povešavi javor

Jesen v žarečih barvah, pahljačasti javor(Acer palmatum) 'Dissectum Atropurpureum'
Jesen v žarečih barvah, pahljačasti javor (Acer palmatum) 'Dissectum Atropurpureum'
Nizki povešavi javor  (Acer palmatum) ‘Dissectum Atropurpureum’ je posebno primeren za zasaditev okrasnih gred. V jesenskem času se obarva rdeče oranžno ali rumeno. V višino zraste največ 2-3 m, v širino nekaj več, odvisno od oblikovanja in rezi.

Korejski pahljačasi javor

Korejski pahljačasti javor (Acer Coreanum)
Korejski pahljačasti javor (Acer Coreanum)
Korejski pahljačasi javor (Acer coreannum) je posebno izrazito obarvan v oranžnih in rdečih jesenskih odtenkih. Prepoznamo ga po značilnih srebrnih črtah na lubju. Novi poganjki se barvajo v ognjenih, svetlo rdečih tonih. Je manjše okrasno drevo, posebno primerno za majhne vrtove, ali zasaditev v ospredje večjih dreves, visokih ograj ipd.

Ribezoidni pahljačasti javor

Pahljačasti javor Ribezolistni Ribesifolium (Acer palmatum)
Pahljačasti javor Ribezolistni, Ribesifolium (Acer palmatum)
Ribezoidni pahljačasti javor (Acer palmatum) ‘Ribesifolium’, v tujini poznan pod imenom “Shishigashira”, je gosto poraščen javor z značilnimi majhnimi deljenimi liasti, ki gosto poraščajo krošnjo, tvorijo skupke in so izrazito temno zeleno obarvani spomladi in poleti, v jeseni se listi obarvajo živo rdeče-vijolične, do oranžne barve. Značilno za te javorje je, da se listi obarvajo 3 do 4 tedne kasneje od drugih sort (pozno jeseni). Eleganten, pokončno rastoč javor, primeren za zasaditev na bolj vlažni del vrta. Višino vzdržujemo z rezjo, raste počasi. Lubje z leti pridobi značilen rumeni odtenek, zato ribezoidni javor lepo poživi vrt tudi v zimskih mesecih, ko odvrže liste. Sadimo ga v delno senco in vlažna tla, na vetrovno manj izpostavljene lege.