Šabesa iz bezga

Šabesa iz bezgovih cvetov.
Za pripravo 20 l bezgove šabese potrebujemo: 20 bezgovih cvetov, 400 ml belega vinskega kisa, 2 kg sladkorja, 4 limone (najbolje bio, ker uporabimo limono z olupki vred), 20 l vode. Postopek priprave: Naberemo 20 lepih socvetij bezga in odrežemo peclje pod cvetovi. Limono dobro operemo in narežemo na kolobarje. V primerno veliko posodo nalijemo vodo ter dodamo bezgove cvetove, limono narezano na tanke kolobarje, vinski kis in sladkor, premešamo in postavimo na hladno za 24 - 48 ur, da se sladkor raztopi in aroma cvetov razpusti. Občasno premešamo. Po dveh dneh precedimo in nalijemo v steklenice. Nasvet: Bezgova šabesa je dobra, ko se naredijo mehurčki - čez kakšen teden. Steklenice povežemo z vrvico, da so zamaški zavezani kakor pri penečih vinih zaradi nastajanja CO2 pri vretju.