Žametnice

Žamtnica v cvetlični zasaditvi mestnega korita
Žametnica v cvetlični zasaditvi mestnega korita.
Žametnica ali tagetes je zanimiva enoletnica, ki trpežno prenaša tudi manj vestno oskrbo. Najbolje uspeva na sončni legi, kjer zemlja ni premočena. Primerna za zasaditev korit v mestih, zaradi kontrastno obarvanih cvetov. Priljubljena koristna cvetlica v zelenjavnem vrtu, kjer varuje vrtnine pred polži in ima ugoden vpliv na vrtna tla. Enostavno jo lahko v večjih količinah vzgojimo z setvijo semena. Poznamo veliko število sort, nekatere med njimi porebujejo zelo malo rastnega prostora.

Vzgoja žametnic in oskrba

1-Tankolistna žametnica (Tagetes tenuifolia) 2-Žametnica je trdoživa cvetlica 3-Žametnica 'Golden gate'
Žametnica je enostavna za vzgojo in lepo cveti celo v bolj revnih tleh. Priljubljena enoletna cvetlica, ki v rumenih, oranžnih in rjavih odtenkih cvetov obarva vrt, gredice ali balkonska korita, vse do pozne jeseni. Da ohranimo lep videz cvetočega grmička je potrebno redno odstranjevati odcvetele cvetove. Ko se cvetovi posušijo, v njih dozori seme, ki ga lahko poberemo ali se celo samo zaseje v ugodnih pogojih. Z rednim odstranjevanjem odmrlih cvetov, pospešimo tvorbo novih cvetnih poganjkov.

Setev žametnic

Odločimo se lahko za setev različnih sort žametnic (tankolistna žametnica, visoke sorte, nizke sorte, velikocvetne, drobnocvetne, …). Če sami gojimo sadike, za hitrejše cvenje in jih ne želimo kupiti, sejemo v začetku marca v zabojčke in maja sadike presadimo na prosto. Potrebujemo le svetlo okensko polico in manjše balkonsko korito. Seme žametnic potrebuje za kalitev od 7 do 14 dni, odvisno od pogojev. Če smo sejali preveč gosto, rastlinice prepikiramo v manjše lončke.

Zakaj je žametnica koristna na domačem vrtu?

1-Sadike žametnic primerne za presajanje na gredo 2-Tankolistna žametnica na visoki gredi 3-Cvet žametnic
1-Žametnica ob gredi in zaščita pred polži 2-Žametnica ali tagetes s polnjenimi cvetovi 3-Dve vrtsi žametnice, tankolistna v ospredju in navadna v ozadju.
Zaželena je v vsakem vrtu zaradi koristnega vpliva na tla v primeru setve na gredice, kot ukrep proti talnim ogrčicam v vrtnih tleh. Varuje rastline pred ušmi. Lahko jo sejemo npr. kot vmesni posevek krompirju, ker naj bi pregnala celo koloradskega hrošča.