Okrasna facelija

Puščavski modri zvonček ali okrasna facelija
Puščavski modri zvonček ali okrasna facelija.
Okrasna facelija (Phacelia campanularia) z zvonastimi, modrimi cvetovi, prijetno diši in privablja na vrt koristne žuželke. Imenujejo jo puščavski modri zvonček ‘Bluebell’, saj so pogosta naravna rastišča v Kaliforniji bolj sušna, revna tla in je ravno zato priljubljena rastlina tudi za zasaditev cvetočih korit in loncev. Enoletnica primerna za setev na gredicah, kjer želimo poudariti barvni kontrast ali zapolniti ospredje gredic, ter tudi za zasaditev manjših in vročih mestnih korit.

V Kaliforniji prosto uspeva kot divja cvetlica in je pogosta spremljevalka ekoloških vrtov. Enoletnica visoka do 40 cm, primerna za okrasitev gredic in kot koristna rastlina za zasaditev zelenjavnih vrtov. Zaradi nizke in kompaktne rasti jo sadimo v ospredje gredic, na sončno lego. Rastline sadimo bolj skupaj, 25 do 30 cm. Ne mara stoječe vode in ji bolj prijajo sušna tla, primerna za zasaditev sušnih gred, kjer voda hitro odteče ali za okrasitev loncev na sončni terasi. Lahko jo vzgojimo iz semena in sadike sadimo na prosto od aprila do junija. Cveti od 3 do 4 mesece, za cvetenje potrebuje 12 tednov od setve.

Steblo in listne žile so rdečkaste barve, v kontrastu s svetlo zeleno ali sivimi listi. Cvet je v obliki zvončka, modre do rdeče rožnate barve, velik približno 4 cm. Steblo je pokončno. Rob lista je nekoliko zobat in zaobljen. Je koristna okrasna rastlina za vrt, ker privablja koristne žuželke in opraševalce. V Kaliforniji jo pogosto uporabljajo kot posevek v ekoloških vinogradih.