Korenje

Pridelava korenja je enostavna, in najbolje uspeva v rahlih ilovnato peščenih tleh.
Pridelava korenja je enostavna in najbolje uspeva v rahlih ilovnato peščenih tleh.
Korenje je ena najstarejših vrst zelenjave. Gojili so ga že v davnini. Njegova domovina je južna Evropa in Azija, danes pa je doma po vsem svetu. V preteklosti so njegovo listje uporabljale dame za okrasitev svojih klobukov, danes pa ga v zimskem času rabimo tudi pri izdelavi snežakov :-), seveda pa je eno najbolj pogostih vrtnin. Uvrščamo ga med zelo zdravo zelenjavo.

Korenje na domačem vrtu

Pridelek pisanih korenčkov.
Korenje je dvoletnica in sodi v družino kobulnic. Dobro uspeva v lahki in rodovitni zemlji. Sejemo ga od spomladi naprej vsake 14 dni, najbolje v vrste. Mlade sadike redčimo, da dobimo lepši pridelek. Je primerna zelenjava za mešane posevke (naprimer s čebulo) in ga gojimo brez težav, le v sušnih mesecih je potrebno zalivanje.

Kako pravilno shraniti korenje?

Kadar korenje želimo ohraniti za zimski čas moramo preprečiti izgubo vlage. V kleti ga lahko zakopljemo v mivko, vendar ga ne smemo hraniti v bližini jabolk, krompirja in ostale zelenjave. Korenja nikoli ne zavijamo v folijo, ker prične gniti. Za krajši čas pa korenje shranimo v vrečke iz plastike ali v plastične posode s pokrovom in ga shranimo v hladilnik. V hladilniku ga lahko hranimo približno en teden. Lahko pa korenje tudi zamrznemo. V tem primeru ga ne lupimo ampak ga samo dobro operemo.

Korenje v kulinariki

Je odlična rudninska hrana, saj vsebuje vse elemente, ki jih za rast in obnovo potrebuje naše telo. Pripravljamo ga na različne načine, solate, juhe, omake, pecivo, sokove... Liste korenja lahko koristno uporabimo kot dodatek raznim solatam, predvsem k zeleni solati. Iz korenja in jabolk lahko pripravimo odličen zdrav sok, ki ga lahko hranimo dalj časa.

Marmelada iz korenja

Potrebne sestavine za pripravo marmelade iz korenja: 1 kg korenja- rdečega, 1/2 kg jabolk, 3/4 kg sladkorja, 1 limona.

Postopek priprave: očiščen in ostrgan korenček in olupljena jabolka iz katerih odstranimo koščice zmeljemo. Dodamo še pol nastrgane lupine od limone. Kuhamo enako kot druge marmelade. Pol sladkorja dodamo, ko se začne zmes gostiti, naslednjo polovico pa približno čez 15 minut. Ko je marmelada kuhana ji primešamo limonin sok. Z vročo marmelado napolnimo pogrete in čiste kozarce. Marmelada vsebuje veliko A vitamina. (Vir: 7D/ Pripravimo ozimnico)

Korenje za zdravje

Korenje vsebuje zelo malo maščob in nasičenih kislin. Manj maščob se priporoča za zdravo srce. Bogato je z vlakninami, ki skrbijo za zdravo prebavo. Korenje je nepogrešljivo za zdrave zobe in kosti - vsebnost vitamina A. Krepi imunski sistem, vitamin A je potreben za nemoteno delovanje imunskega sistema, kar je pogoj za obrambo proti okužbam. Vitamin A v korenju nam pomaga tudi k boljšemu vidu. Korenje ne redi, saj vsebuje malo kalorij. Mala količina soli v korenju. Uživanje korenja kuhanega v neslani vodi pomaga pri visokem pritisku.