Lantana ali spremenljivka

Lantana ali spremenljivka (na fotografiji L. Camara) je tropska rastlina, ki jo posebno radi obletavajo metulji. Pri nas ne prezimi na prostem, v naravi doseže velikost do 2m in razvije grm. Kot posodovka ne dosega naravne višine.
Lantana ali spremenljivka (L. camara - visoka ali L. montevidensis - nizka) je tropska rastlina, zato pri nas ne prezimi in jo navadno gojimo kot posodovko, ki jo prezimimo v svetlem in hladnem prostoru brez ogrevanja, približno pri 10°C, ali jo gojimo le kot balkonsko okrasno rastlino za eno sezono (nizke vrste). Znanih je ogromno vrst, ki cvetijo najpogosteje z rdeče oranžnimi cvetovi in jo srečamo pogosto v obmorskih krajih ob cestah in potkah, ali kot okrasni grm na vrtovih. Lahko jo vzgojimo kot stebelno rastlino (drevesce z krošnjo) ali kot grm. Naravno okolje lantane so tropski predeli Afrike, zato jo postavimo ali posadimo na izrazito sončno lego. Odlično prenaša suh zrak in vročino, zato je primerna okrasna posodovka za sončne balkone in terase.

Lantana ali spremenljivka na vrtu

Lantana ali spremenljivka, nižja vrsta (L. Camara) s cvetovi v roza barvi.
Lantana je občutljiva na mraz in ne prenese nižjih temperatur od 5°C. Kot posodovke najpogosteje gojimo pokončne lantane, vzgojene na deblu. če imamo možnost in lahko rastlino prezimimo v primernem svetlem prostoru, lahko z leti vzgojimo prav lepo posodovko. Lantano spomladi po 15 maju preselimo na prosto. Obrezujemo pred preselitvijo na prosto tako, da krajšamo olesenele poganjke na 10 cm. S tem dosežemo, da rastlina razvije nove močne nastavke. Glede zemlje nima posebnih zahtev, zalivamo jo zmerno. Gnojimo zmerno, najbolje z dolgo delujočimi gnojili, ki jih dodamo zemlji pri sajenju. Posebno visoke in debelne lantane posadimo v večji lonec, da se lepo razvijejo korenine in krošnja bujno zacveti. Presajamo spomladi, ko rastlino preselimo na prosto. Viseče in nizke lantane sadimo na gredice, kot balkonske rastline v korita in viseče košare. Večina vrst lantan cveti od maja do konec avgusta, nekatere tudi do pozne jeseni. Nizke okrasne lantane lahko kombiniramo z drugimi cvetočimi rastlinami ki so primerne za balkon in sonce. Kot pri vrtnicah, tudi lantani odstranjujemo odmrle cvetove in tako vzpodbujamo tvorbo novih cvetov.