Črni trn

Črni trn (Prunus spinosa)
Črni trn (Prunus spinosa)
Črni trn (Prunus spinosa) je do 5 m visok listopadni grm, in ga lahko gojimo tudi kot drevo. Raste ob obronkih gozdov ali v živih mejah. Listi črnega trna so podolgovati. Cveti od marca do maja, cvetovi so na kratkih pecljih, snežno bele barve. Lahko so posamezni ali je več cvetov v skupini. Iz cvetov se razvijejo do 1,5 cm debeli modri plodovi koničaste oblike - slivam podobni, imajo specifičen okus. Črni trn je razširjen po vsej Evropi, delu severne Afrike in Mali Aziji. Na slovenskih tleh ga najdemo povsod. Črni trn je prepoznaven po gosti in razvejani krošnji, polni trnja, v kateri rade gnezdijo ptice. in uspeva v zračnih ter bogatih tleh, kjer je kisla zemlja. Odlično prenaša mraz in veter. V mesecu aprilu in maju nabiramo cvetove in liste, v oktobru in novembru pa plodove imenovane trnulje.

Črni trn je vsestransko uporabna rastlina

Cvetenje črnega trna (Prunus spinosa)
Plodovi so vir hrane gozdnim živalim, v vrtnarstvu se uporablja kot okrasna rastlina, uporaben je tudi za žive meje. Les črnega trna je primeren za kurjavo, saj daje veliko temperaturo in malo dima, iz njega pa izdelujejo ročaje za orodja, sprehajalne palice....

Uporaba črnega trna v kulinariki

V kulinariki uporabljamo trnulje za izdelavo marmelad, sokov, žganih pijač in jagode vlagamo v kis. Jagode se uporabljajo tudi kot priloga k mesnim jedem - divjačina. Listi se uporabljajo za čaj, ravno tako cvetovi.