Rastline za vrtni ribnik

1-lokvanji prekrivajo površino vrtnega ribnika 2-Typha lalifolia 3-Caltha (Caltha palustris) 4-Vodni rmanec (Myriophyllum aquaticum)
Vodne in obvodne rastline so za vzdrževanje naravnega ravnovesja vrtnega ribnika prav tako pomembne kakor kroženje vode, ki bogati stoječo vodo s kisikom in jo ohranja čisto s pretokom skozi filter. Za zasaditev uporabimo vodne rastline, ki rastejo v vodi in jih posadimo v dno ribnika ali v posode, ki ji postavimo na dno. Vodne rastline posajene v globlji del ribnika, poženejo nadzemni del iz vode. Plavajoče vodne rastline prav tako sadimo v košare in poženejo liste, ki prekrivajo vodno površino z plavajočimi listi (lokvanji) ali so prosto plavajoče in poganjajo korenine v vodi, ter se razraščajo s poganjki. Takšne rastline so posebno primerne, kadar želimo hitro prekriti del vodne površine na sončnih legah, kjer je večinoma problem razraščanja alg.

Rastline za rob vrtnega ribnika ali močvirna tla

Rastline primerne za vodni rob ali močvirna tla: 1-Kamčatski lizihiton z belo spato (Lysichiton camtschatcensis) 2-Navadna krvenka (Lythrum salicaria) 3-lizihiton z rumeno spato (Lysichiton camtschatcensis)
Med vodne rastline umeščamo tudi tiste, ki jih sadimo na vodni rob, kjer so tla mokra, stalno vlažna ali imajo zelo nizko vodno gladino.

Okolje vodnega vrta

Okolje vodnega vrta lahko zasadimo s trajnicami in okrasnimi drevesi (npr. hoste in okrasni javorji), katerim prija vlažno ozračje in bolj senčna lega.
Dve različni izvedbi obvodne zasaditve 1-Japonski javor (Acer Japonicum) 2-Trajne jesenske astre (Aster)