Dvoletni svetlin

Dvoletni svetlin (Oenothera biennis) 1 in 2-Pri svetlinu je plodnica podraslo zaraščena, kot štirioglata tvorba in je  plod. Olje  je v semenih, ki se nahajajo v plodu. V enem plodu se razvije okoli 200 semen. 3-Cvetovi svetlina v večernih urah privabljajo nočne metulje in šele tisti del dneva je primeren za opraševanje.
Dvoletni svetlin (Oenothera biennis) (večernica), izvira vzhodne in osrednje Amerike. Angleško govoreči narodi pravijo prva večerna roža. Svetlin imenujejo tudi "King's Cure All" kraljevo zdravilo za vse. V Evropi so ga sadili kot koreninsko zelenjavnico, nato se je udomačil in raste predvsem na neobdelanih površinah. Pogosto ga srečamo na nepokošenih obcestnih brežinah in poljskih poteh. Najdemo ga tudi ob makadamskih poteh, na nasipih in ob bregovih rek. Dvoletni svetlin zraste v višino tudi do dveh metrov in je z svojimi dišečimi in rumenimi cvetovi lep okras vrta ali pokrajine na začetku poletja. Cvetovi se odpirajo šele zvečer in v večernih urah privabljajo metulje.

Uporabnost svetlina iz domačega vrta

1-Listi svetlina uporabni za pripravo čaja 2-Svetlinovo olje v Angliji v 17. stoletju razglasijo za kralja olj 3-Svetlin v polnem cvetenju na vrtu
Celotna rastlina svetlina je uporabna. Korenine izkopljemo, očistimo, narežemo na lističe, dodamo olje in kis, lahko jih tudi dušimo. Kuhane korenine svetlina imajo okus po sladkem pastinaku. Stranski učinki niso poznani, v njih pa bi se naj skrivala ogromna moč. Nabiramo tudi liste, ki vsebujejo precej čreslovine. Liste nabiramo v času cvetenja in iz njih pripravljamo čaj.

Svetlinovo olje

Najbolj poznano je svetlinovo olje, ki ga pridobivajo iz semen svetlina. Olje vsebuje namreč od vseh rastlin največ Y- linolenske kisline. Te nenasičene kisline so iskane saj se uporabljajo pri vrsti obolenj: lajšanje težav v menopavzi, zniževanju holesterola, zniževanju krvnega pritiska, kronični utrujenosti, za zmanjševanje občutka tesnobe, ...
https://en.wikipedia.org/wiki/Oenothera_biennis