Hmelj kot okrasna vzpenjalka. |
Hmelj je visoka vzpenjava trajnica. V jeseni nadzemni deli odmrejo, korenine pa zimo preživijo in spomladi znova poženejo. Listi so veliki, grobo nazobčani in po spodnji strani dlakavi. Cveti od junija do septembra. Ima moške in ženske cvetove. Za uporabo so primerni samo ženski cvetovi - pravimo jim storžki. Prvotna domovina hmelja je Azija.
Uporabnost hmelja
Pomembne sestavine hmelja so grenčine. Cvetove nabiramo preden dozorijo t.j. od polovice avgusta naprej. Sušimo jih v suhem in temnem prostoru. Pripravki iz hmelja pomirjajo, a ne priporočajo jih ljudem, ki bolehajo za depresijo. Grenčine, ki so v hmelju blažijo menstrualne težave. Mladi poganjki hmelja so zelo okusni - okus spominja na špargle. Uporabljamo jih v kulinariki. Če mlade poganjke uživamo surove čistijo kri. Najbolj znana pa je uporabnost hmelja pri pridelavi piva. Kadar slišimo besedo hmelj najprej pomislimo na pivo. Grozde storžkov v zadnjem času veliko uporabljajo tudi za dekoracije cvetličarji.
Okras na vrtu
Hmelj je lepa okrasna vzpenjavka, ki dokaj hitro prekrije oporo, ki mu je ponujena in pri tem ni izbirčna rastlina. Lepo prekrije vse, kar bi želeli skriti, ustvari razmejitve na vrtu.