Koriander

Koriander (Coriandrum sativum) - semena.
Koriander (Coriandrum sativum) je enoletna začimbnica, ki zraste od 50 do 60 cm visoko. Koriander je ena najstarejših začimb in mnenja o uporabnosti te rastline so bila precej deljena. Koriander je posebno priljubljen na Orientu, v Sredozemlju, na Kitajskem, v Afriki, Aziji, ... Vsebuje eterično olje, grenčico in vitamin C. Cveti v belih ali bledo rdečkastih kobulih. Rastlina je mehka, sveži plodovi neprijetno dišijo po stenicah. Ko so plodovi posušeni ta vonj izgubijo. Listi so široko loputasti pri dnu rastline in manjši višje na rastlinskem steblu. Imajo povsem drugačen okus kot semena. Semena pobiramo, ko spremenijo barvo iz zelene v rjavo. Če ne poberemo vseh semen se koriander sam zaseje. Cvetovi so nesimetrične oblike. Plod ima premer 3 do 5 mm. Okus je podoben peteršilju.

Užitni so vsi deli koriandra

Koriander (Coriandrum sativum)
V kulinariki se uporabljajo največ zreli listi in zrela posušena semena. Koriander uporabljamo za pripravo slanih jedi, mesa, klobas, za razne omake in marinade. Poznana je tudi vrsta piva, ki mu dodajajo koriander. Vsebuje marsikaj, kar se na vrtu ne da pridelati - poper, muškatni orešček... Če strete koriandrova semena boste vonjali marsikatero začimbo - tudi baziliko. Na to začimbo smo že skoraj pozabili.

Koriander vsebuje mnogo zdravilnih snovi

Odganja vetrove in napihnjenost. Priporočajo ga ljudem, ki imajo slabo prebavo. Pred kratkim bi naj bilo ugotovljeno, da se s koriandrom da zdraviti tudi artritis. Koriandrovi listi so močno sredstvo za izločanje težkih kovin iz telesa. Je ena od rastlin, ki čisti naše možgane in živčevje.