Opuncija

Opuntia (Fighi indica) na Siciliji
Opuntia (Fighi indica) na Siciliji 
Indijska figa ali kaktus figa (Opuntia) je tropski kaktus, ki zraste v višino od 1 do 4 m in se razrašča v grm. Izhaja iz Severne Amerike, najdemo ga ob jadranski obali, predvsem v Dalmaciji in v južnih državah z milimi zimami. Zelo veliko teh rastlin lahko opazujemo med vožnjo po lokalnih cestah Sicilije, kjer je tudi stalnica v ponudbi tržnic in trgovin z vrtninami in sadjem. Cvetovi so rumeno, oranžni do rdeče obarvani, plodovi pa jajčaste oblike, ki z zrelostjo prehajajo v bolj intenzivno oranžno-rdečo barvo.

Kot zanimivost, plodove opuncije uporabljajo kot glavno sestavino priljubljene božične pijače na Britanskih Deviških otokih, ki se imenuje "Miss Blyden". Je zelo odporna vrsta kaktusa in se ga še v današnjih časih ponekod uporablja kot živo mejo za razmejitev pašnikov in družinskih posesti.

Plodove opuncije nabiramo pozno poleti ali v jeseni

Zreli plodovi Opuntie (Fighi di indica) na tržnici.
Zreli plodovi Opuntie (Fighi di indica) na tržnici.
Predvsem uporabni so plodovi s sladkim in sočnim mesom. Najbolje je plodove uživati sveže. Pred uporabo moramo plodove predvidno olupiti. Plodovi opuncije so bogati z rastlinskimi vlakninami, ki v želodcu vežejo nase maščobe. Prav tako opuncija pomaga pri otekanju nog in ima močan antioksidativni učinek.

Opuncija v kulinariki

Iz plodov opuncije se lahko pripravi tudi okusna in zdrava marmelada: Za marmelado potrebujemo 1/2 kg opuncij, 2 žlici limoninega soka in 100 g želiranega sladkorja.

Kaktus krompirček: Iz delov rastline, ki jih predhodno olupijo, narežejo na rezine in nato spražijo v olju predvsem v Severni Ameriki pripravljajo okusen "krompirček", užitni so namreč prav vsi deli.

Vir:
http://en.wikipedia.org/wiki/Opuntia,
http://en.wikipedia.org/wiki/Cactus_fries