Posodovke

Raznolika skupina sonceljubih rastlin v loncih.
Kot posodovke navadno gojimo tiste rastline, ki jih je potrebno preko zime hraniti v zaščitenih oz. zavarovanih prostorih. Velikokrat so to mediteranske rastline, ki za rast potrebujejo več toplote in varno okolje pred zmrzalmi.


Za prezimitev bugenvileje z leti
potrebujemo precej velik prostor 
za prezimitev
Tudi grmovnice in nizke iglavce lahko gojimo v posodah, potrebujejo pa veliko več oskrbe kot tiste rastline ki rastejo prosto na vrtu, saj imajo v posodi manj prostora za rast korenin, ali njihovo rast celo namerno omejujemo. Tudi kadar je vreme deževno je potrebno posodovke zalivati, vsaj enkrat tedensko in redno dognojevati z gnojili. Zalijemo vedno, ko je prst nekoliko suha na vrhu. Nekateri izhušeni vrtnarji že po teži lonca ugotovijo, kdaj je neka rastlina potrebna zalivanja. 

Posebno rastline z gosto krošnjo imajo v okrasni posodi precej omejen dostop dežja do zemlje, ker prekrivajo površino lonca in tako zemlja če nismo dosledni pri zalivanju, hitro postane suha. V vročih dneh se lahko koreninska gruda v loncu, ki je izpostavljen dnevnemu soncu popolnoma izsuši. Tudi v vetrovnem vremenu je potrebno bolj pogosto zalivati, veter suši zemljo, posebno če sadimo neposredno v keramične lonce, ki so veliko bolj porozni od PVC materiala.

Izbira primernih okrasnih loncev je pomembna, saj bo večina rastlin lepše uspevala ravno v keramičnih loncih, ker je zračnost korenin v tem primeru veliko večja, kot pri rastlinah ki jih sadimo v PVC lonce.

Za gnojenje dosledno uporabljamo količine gnojila v priporočenih odmerkih. Najbolje je uporabljati tekoča, kakovostna gnojila. Med uporabo kakovostnih in manj kakovostnih gnojil, je ogromna razlika v rasti in uspevanju posodovk.