Limona kot posodovka

S krajšanjem predolgih poganjkov na limoni, pospešimo razrast stranskih poganjkov in tako zgostimo krošnjo.
Gojenje limon v stanovanju je za nekatere eksotika, za druge pa čisto nekaj običajnega in so jim domači sveži plodovi limon vsak dan na dosegu roke. Limona je precej nezahtevna rastlina za gojenje v večjem loncu, če zadostimo njihovim naravnim zahtevam, kar pomeni da moramo poskrbeti za njihovo prezimovanje ko zrastejo. Starejša drevesa so manj občutljiva na nizke temperature, kot večji limonovec posajen v loncu.V vsakem primeru moramo limoni zagotoviti ustrezno ogrevani prostor, saj je med najbolj zahtevnimi glede toplote.

Limone obožujejo veliko toplote in sonca

Da bomo lažje razumeli pogoje, ki jih zahteva drevo limone, če ga gojimo v domačem okolju je koristno poznati tudi naravne klimatske pogoje in rastišča. Limonovec v naravi uspeva v milih klimah, kjer pozimi temperature ne padejo pod 5 °C in kjer ima večji vpliv na ozračje bližina velike vodne površine. Bujne nasade limonovcev tako najdemo tudi v celinskih predelih Evrope, na primer v bližini večjih jezer (Lake Maggiore). kjer uspevajo brez zimske zaščite, v družbi oleandrov in drugih mediteranskih rastlin.

Nasad limonovcev v naravnem okolju. Lepo vzdrževana drevesa dosegajo zavidljivo starost.
Nasad limonovcev v naravnem okolju.
Posebno bolj premožni sloji prebivalstva so v preteklosti zasnovali čudovite nasade citrusov, ki so jih gojili v oblikovanih velikih lončenih posodah, za njihovo gojenje pa so v želji, da bi imeli vedno na voljo sveže domače plodove limon, pomaranč in mandarin, gradili oranžerije ali posebna ogrevane prostore z velikimi steklenimi površinami. Takšno gojenje danes posnemamo v svojih domovih, če imamo na voljo dovolj prostora, ter svetel in ne preveč ogrevan prostor za ugodno prezimitev tudi starejših, večjih dreves, ki obrodijo zdravilne plodove limon.

Limonovec kot posodovka

Če gojimo limono doma plodove redno pobiramo, saj v nasprotnem primeru rastlina manj cveti. Zreli plodovi limon na drevesu tvorijo hormon, ki zavira cvetenje, zato moramo plodove redno pobirati.

V času prezimovanja naj bo prostor ogret največ na 15 °C, posoda z limono pa postavljena na mesto brez prepiha. Izberemo sončno mesto, saj limona v ugodnih pogojih cveti in nastavlja nove cvetove in plodove preko celega leta. Če je prostor ogrevan poskrbimo za dovolj veliko zračno vlago (pršenje z mehko vodo). V času krajših dni, ko raste počasneje tudi manj zalivamo, tako, da se med posameznimi zalivanji zgornja površina osuši (1-2 krat mesečno). Spomladi pričnemo z dognojujevanjem s specialnim gnojilom za citruse.

Zakaj limona odvrže liste

1-kapar na listih limone 2-oplojeni cvet limone 3-limona posajena v loncu s plodovi limon.
Limonovec odvrže liste v preveč temačnih in hladnih, suhih prostorih ali v preveč ogrevanih, slabo zračenih prostorih. Rastlino v tem primeru pogosto napadejo škodljivci (kapar, rdeči pajek, pršice), kar je skupno skoraj vsem posodovkam, če jih gojimo v neugodnih pogojih. Seveda pa moramo biti na škodljivce pozorni tudi v optimalnih pogojih.

Večja limona kot posodvka
Večja limona kot posodovka
Da vzgojimo lepo obliko drevesa, ki ima široko, lepo osvetljeno krošnjo, izrezujemo v notranjost rastoče poganjke in krajšamo predolge poganjke. Tako krošnjo gostimo in pospešimo razvoj stranskih poganjkov. Koliko poganjka odrežemo je odvisno od tega, koliko prostora imamo na voljo, vendar velja pravilo, da je za lepo razraslo in razvejano krošnjo potrebno redno, skrbno obrezovanje, privezovanje in upogibanje vej.

Uporabnost plodov

Sadeži so rumene ali zelene barve, tudi v rdeči barvi, so kislega okusa, hkrati sladki in se lahko uživajo sveži, obstojnost je kratka. 40 do 50% ploda predstavlja sok, ki vsebuje 8% citronske kisline, 3% sladkorja in veliko vitaminov, predvsem C vitamina. Plodov  se ne uporablja samo za sok in pridelavo citronske kisline, uporabni so tudi olupki za kandirano sadje in pridobivanje pektina in esence. Limone so vsestransko uporabne v kulinariki. Uporabne so tudi koščice za pridelavo olja, ostanke pa uporabijo za živalsko krmo.
Limonovec je manjše drevo, ki zraste v naravi v višino od tri do šest metrov. V ugodnih razmerah drevo obrodi sadeže dvakrat na leto (zeleni in rumeni plodovi). Drevo lahko na leto v naravi obrodi tudi do 800 plodov.

Babičini nasveti o uporabnosti limon

Odstranite madeže sadja: (robide, borovnice)  iz rok z limoninim sokom. Beljenje perila z limoninim sokom: 1/2 skodelice soka vlijte v pralni stroj. Perilo bo lepo belo. Madeže od rje lahko iz oblačil odstranite z limoninim sokom. Porumenele prste od nikotina odpravite če si madeže namažete z limoninim sokom. Z polovico limone lepo očistite keramične ploščice: namažete in pustite stati, čez nekaj časa obrišite z čisto krpo. Solato lahko začinite z limoninim sokom namesto z kisom. Posušene lupine limon odganjajo molje: nastavite jih v omaro.

Vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Limona,