O čebelah in medu

Zgodaj spomladi ko se pojavijo prvi cvetovi čebele že nabirajo cvetni prah in ga prinašajo v panje, kjer že proti koncu aprila nastane velika gneča.
Čebele v nasprotju z nekaterimi drugimi žuželkami obiskujejo cvetove iste rastlinske vrste. Med seboj se sporazumevajo z plesom - čebel iskalk, ki najdejo več hrane, delavkam pokažejo, kje bodo našle večje količine, sporočijo jim oddaljenost in smer, kjer se nahaja hrana. Čebela, ki se je pravkar vrnila iz izvidnice, začne plesati in pri tem izvaja določene kroge. Med vsakim krogom, ki ga naredi, preseka krožnico pod točno določenim kotom in s tem nakaže smer. Med svojim plesom niha s trebušnim delom in tako z številom nihajev trebuha ostalim čebelam poizkuša pokazati kako daleč je hrana. Svet čebel je tukaj opisan precej ohlapno, le toliko da dobimo hiter vtis kako posebne in kaj počnejo že že najmanj 150 milijonov let.

Poleg medu in cvetnega prahu prinašajo čebele v panj tudi vodo in propolis

Z vodo redčijo hrano zase. Med jim predstavlja hrano za dolge zimske mesece, ko cvetje ne cveti in s tem ne proizvaja rastlinskih sokov, ki so glavna hrana za žuželke. Čebela je tudi edina žuželka, ki proizvaja hrano, ki jo uporablja tudi človek. V panju živijo čebele delavke, ki jih je največ, v sožitju z njimi je v istem panju nekaj sto trotov in ena matica. Troti v panju nimajo druge naloge kot da oplojujejo matice. Čebele, ki poleti nabirajo med se izčrpajo in imajo kratko življenjsko dobo - približno šest tednov, zimske čebele pa živijo tudi do šest mesecev.

Mnogi imajo napačne predstave o čebelah

Se jih bojijo in jih na vsak način hočejo takoj, ko prileti v bližino pokončati. Resnica je drugačna - te posamezne čebele so iskalke hrane in niso napadalne. Kadar pičijo so razdražene (razdraži jih človek, ki se jih boji, krili z rokami ali nanje stopi). Povsem druga zgodba je v bližini čebelnjakov. Čebele smatrajo, da je tisti, ki se jim približa vsiljivec in takrat napadejo. Zgodi se, da ta žuželka zaide v vaše stanovanje - ne ubijte je, pustite ji odprto okno in sama bo našla pot na svobodo.

Med

Prav gotovo ni osebe, ki ne bi poznala zdravilnih lastnosti meda. Vendar se moramo vedno vprašati če je med, ki ga kupimo naraven ali mu je dodan sladkor in še kaj. Na tržišču je danes vse preveč nenaravnega medu, ki je narejen iz koruznega sirupa in aditivov.

Kako ugotovimo ali je med res naraven 

  • Nekaj kapljic medu dajte na papirnati robček. Med, ki je naraven proizvod čebel bo potreboval kar nekaj časa, da bo premočil robček, pri ponaredku se to zgodi takoj, ker vsebuje veliko vode.
  • Kozarec napolnite z vodo in dodajte žličko medu. Naravni med pade na dno kozarca, ponaredek se prične hitro topiti.
  • Kadar daste med v usta se pri naravnem medu začuti rahlo pikanje v ustih, pri ponaredku le tega ni.
  • Naravni med se po nekaj časa spremeni v kristale, ponaredek ostane gladek in čist.
  • Vžigalico namočite v med in jo prižgite. Naravni med nebo oviral gorenja, pri ponaredku se to zgodi, ker vsebuje vodo.
  • Malo meda namažite med palec in kazalec. Naravni med ni lepljiv, med, ki pa mu je dodan sladkor in aditivi se lepi.
Med ima več lastnosti: Je odlično hranilo, ki ga čebele proizvajajo iz cvetličnega nektarja. Se ne pokvari, edino kar se lahko zgodi da kristalizira. Pri višjih temperaturah med izgubi na hranilni vrednosti. Med uničuje bakterije. Med ne sme vsebovati vode.

Med kot zdravilo: Med je odlično zdravilo za rane, preprečuje dostop do rane in preprečuje razmnoževanje bakterij. Med je odlično pomagalo pri bolečem in vnetem grlu in angini. Deluje rahlo odvajalno. Umirja razdraženo kožo. Zmanjšuje bolečino pri opeklinah. Med pomirja in pomaga do boljšega spanca. Je odlično prehransko dopolnilo.

Vrste medu: smrekov med, nojev med, cvetlični med, gozdni med, žajbljev med, lipov med, kostanjev med, akacijev med, ...

Med v kozmetiki: V kozmetiki se med precej uporablja pri izdelavi šamponov, mila, krem...

Dišeči med: Medu lahko dodajamo razna zelišča in mu tako izboljšamo aromo in okus. Uporabimo lahko baziliko, meto, materino dušico, rožmarin, sivko. Zelišča dobro operemo, posušimo in dve do tri vejice potisnemo v med.

Sirup iz zelišč in medu: Sirup iz zelišč in medu je pripravek, ki ga naredimo iz enakih delov medu in poparka izbranega zelišča. Uporabimo lahko tudi več zelišč hkrati in vzamemo večjo količino zelišč kot pri poparku za pitje. Ohladimo in primešamo k medu. Stoji naj nekaj časa, da se okusi premešajo med seboj. Hranimo ga lahko največ 6 mesecev. Primerna zelišča so melisa, citronski timijan in citronka, tudi meta je primerna.

Okraski in sveče iz čebeljega voska

Pri katerem od večjih čebelarjev kupimo plošče čebeljega voska, ki niso drage in lahko bomo izdelali lepe okraske za jelko ali druge dekoracije. Z modelčki za piškote lahko iz plošče čebeljega voska izrežemo različne oblike. Če jih želimo obesiti moramo z šivanko skoznje napeljati sukanec. Čebelji vosek damo v ponev in segrevamo da se nam stopi. Vosek vlivamo v modelčke, kjer ga pustimo, da se strdi. Modelčke lahko kupimo v trgovini, kjer prodajajo material za ustvarjanje. Izbiramo lahko med različnimi modelčki od angelčkov, podobic za jaslice in podobno. Iz stopljenega voska si lahko izdelamo tudi lepe sveče - za sveče rabimo tudi stenj, ki ga prav tako lahko kupimo v trgovini, kjer prodajajo material za ustvarjanje.