Bajonetka

Taščin jezik ali sanseverija (Sansevieria trifasciata) se preprosto razmnožuje z delitvijo mladih poganjkov od matične rastline.
Taščin jezik (Sansevieria trifasciata) ali bajonetka, pisana sanseverija, so imena, ki jih uporabljamo za to lončnico. Taščin jezik je rastlina, ki raste povsod in preživi tudi v najbolj neugodnih razmerah. Poznamo kratko in dolgo listne vrste. Dobro uspevajo tudi v senčnem prostoru in prav tako na soncu, ter v suhih prostorih. Dobrodošla je v pisarnah in delovnih prostorih, saj ne potrebuje posebne nege. Taščin jezik je rastlina, ki bi jo lahko imenovali tudi čistilec zraka.

Taščin jezik (Sansevierija)
Taščin jezik (Sansevierija)
Valjasta sabljika ali taščin jezik je včasih našla svoj prostor skoraj v vsakem domu. Poznana je tudi kot vražji ali kačji jezik. Nekoč je veljalo prepričanje, da je dobro taščin jezik postaviti v bližino otrok saj pomaga ublažiti napadalnost in grobo vedenje, kar pa ne velja. Je pa otrokom nevarna rastlina - na ostrih konicah listov se lahko otroci zbodejo.

Vzgoja bajonetke kot lončnice

Valjasta sabljika je zelo dekorativna rastlina, ki je ne smemo pogosto zalivati. Pri premočnem zalivanju se listi povesijo in korenine pričnejo gniti, poleti enkrat tedensko, v zimskem času pa enkrat na tri tedne. Razmnožuje se z potaknjenci - delitvijo. 

Kadar postane lonec v katerem je posajena pretesen moramo rastlino presaditi, ker nam lahko razžene lonec. Taščin jezik tudi cveti, a samo če je rastlina presajena z delitvijo. Lahko pa razrežemo tudi liste in sicer na dolžino 8 cm, in jih podtaknemo. V tem primeru se morajo listi posušiti na odrezanem mestu, šele takrat jih damo v zemljo. Listne podtaknjence delamo v poletnem času. Ob ugodnih pogojih rastlina tudi cveti.