Vrtnice na vrtu

Pokrovna vrtnica 'Summerwind'
V Evropi so do 18. stoletja poznali le eno vrsto vrtnice in sicer mnogocvetno vrtnico. Iz Kitajske so se kasneje razširile vrtnice, katerih značilnost je bila večkratno cvetenje. Z križanjem so razvili hibride čajevke, le te pa so predhodnice današnjih modernih vrtnic.

Sajenje vrtnic

Vrtnice potrebujejo sončni prostor na vrtu, brez intenzivne podrasti. Prostor lahko poljubno oblikujemo
Pred sajenjem je pomembno, da obrežemo vse odmrle in nagnite dele korenin ter poganjkov, saj bodo tako hitreje pognale nove korenine in poganjki bodo močnejši. Sadike pred sajenjem namakamo v vodi od 12 do 24 ur, da se korenine dovolj navlažijo. Izkopljemo sadilno jamo in vanjo nasujemo rahlo prst bogato z hranilnimi snovmi. Korenine lepo razporedimo po sadilni jami in sadiko zasujemo. Vrtnice za uspešno rast potrebujejo dobro humozno zemljo. Ne sadimo jih na preveč soncu izpostavljeno mesto ob zidu, saj je visoka temperatura, v sončni pripeki ob zidu, lahko vzrok za napad listnih uši in pršic.

Obrezovanje vrtnic

Obrezovanje vrtnic je pomembno opravilo, ker je od tega kasneje odvisna nadaljnja lepota sadike. V Primorju režejo vrtnice že v mesecu februarju, ponekod tudi prej zaradi toplejšega podnebja. Za obrezovanje vrtnic moramo imeti ostre sadjarske škarje, za močnejše stare veje celo žagico, predvsem za pomlajevanje plezavk. Dobro moramo zaščititi tudi sebe z rokavicami in debelejšim oblačilom.

Kdaj je pravi čas za obrezovanje vrtnic?

Pravi čas za rez vrtnic je takrat, ko zacveti forsitija, to je sredina meseca marca. Rez je potrebna zato, da rastlino oblikujemo v primerno gost in razrasel grm primerne oblike, rastlino pomladimo hkrati pa omogočimo dovolj zračnosti in zmanjšamo možnost pojava glivičnih bolezni. Poleg oblikovne rezi med obrezovanjem odrežemo vse stare in odmrle veje in okužene poganjke. Poganjke pa prikrajšujemo na navzven rastoče popke. zato z rezjo tudi ni dobro prehitevati in obrezujemo ko so zdravi in dobro razviti popki dobro vidni. Vrtnice namreč cvetijo na poganjkih, ki se bodo razvili iz letošnjih dobro razvitih popkov.

Bolj kot bomo vrtnice obrezali več bo novih poganjkov. Pri vseh vrtnicah tako izrežemo stare poganjke, saj ti ne bodo več cveteli. Tudi slabe poganjke moramo odrezati, saj poganjki, ki nimajo debeline vsaj za debelost svinčnika niso dobri. Porežemo tudi sredino grma in tiste poganjke, ki se med seboj dotikajo in drgnejo. Stare poganjke režemo čisto pri tleh. Izrežemo tudi vse divjake - spoznamo jih tako po barvi, kot po rasti, saj rastejo ravno in nimajo brstov.

Rez vrtnic se razlikuje glede na tip vrtnic

1-Vrtnica čajevka po rezi 2-Pri mini vrtnicah izrezujemo slabo obrasle poganjke, dobro razvite krajšamo 3-Rez vrtnic opravimo tik nad zdravim. dobro razvitim brstom 4-Stebelne vrtnice obrezujemo na kratko, tako da ohranjamo obliko krošnje
Vrtnice vzpenjalke režemo navadno le pred sajenjem, kasnejše obrezovanje skoraj ni potrebno. Čajevke porežemo močneje kot ostale vrtnice. Grmaste vrtnice režemo bolj omejeno - puščamo vse od tal rastoče poganjke, tudi med letom jih moramo malo očistiti. V kolikor pa grmasta vrtnica nima veliko poganjkov jo porežemo čim niže, saj bo tako iz spečih očes pognala nove. Popenjavke, ki cvetijo večkrat režemo spomladi. Vrtnice, ki imajo za ogrodje star les cvetijo zelo slabo. Najbolje je, da star ogrodni les odrežemo in iz tal bo pognal močan poganjek, ki ga bomo uporabili za nov ogrodni les. Pokrovne vrtnice obrezujemo čim bolj nizko. Pri stebelnih vrtnicah poganjke v času mirovanja skrajšamo na eno tretjino dolžine, po možnosti vse enako tako da oblikujemo lepo, polkrožno krošnjo. Obrezujemo poševno in to tako, da je rez približno pol cm nad brstom. Krošnjo moramo izenačiti - če je na enem mestu pregosta jo izrežemo. Pri tej vrsti vrtnic moramo res paziti na enakomerno in lepo obrezano krošnjo. Stebelne poganjke previdno odrežemo z nožem. Odstranimo tudi divjake, ki rastejo iz zemlje. Pri povešavih vrtnicah pa izrežemo samo le stare poganjke.

Sproti moramo odstranjevati divjake, ki izraščajo izpod cepljenega mesta, saj ti rastlini odvzemajo hrano. Zemljo odmaknemo in tik ob korenini porežemo divjake in zagrnemo zemljo nazaj.

Škodljivci in bolezni vrtnic

Črna listna pegavost vrtnic (Diplocarpon rosae)
V zvitih listih najdemo navadno zelene gosenice - napadel jih je vrtnični zavijač, Vse te liste odstranimo, gosenice pa uničimo. Vrtnice napada tudi šipkov zavijač. Veje venejo in ravno tako mladi poganjki. Veje na katerih opazimo to nadlego po ovenelim delom odrežemo in sežgemo.

Prevretek iz gabezovih listov za dognojevanje vrtnic

Prevretek iz gabezovih listov vsebuje rudninske snovi ter dušikove in kalijeve spojine, ki krepčajo vrtnice. Za pripravo gabezovega prevretka potrebujemo 1 kg narezanih svežih gabezovih listov in 10 l vode. Narezane liste pomešamo z vodo in postopek mešanja ponovimo vsak dan 10-14 dni. Po 10 do 14 dni pripravek razredčimo z vodo 1:10 (1 l pripravka + 10 l vode) in z pripravljenjo mešanico zalivamo tla okrog vrtnic.

Črna listna pegavost na vrtnicah

Črna listna pegavost vrtnic (Diplocarpon rosae) se pojavlja v deževnih obdobjih leta, ko je tudi v zraku več zračne vlage. Bolezen se pogosto pojavi na manj odpornih sortah in preveč pognojenih tleh z dušikom. Zato je priporočljivo gnojenje vrtnic z gnojili, ki vsebujejo manjši odmerek dušika (N). Vrtnice z temno zelenimi, voščenimi listi so skoraj popolnoma odporne na to bolezen, oziroma prizadene le posamezne dele rastline, vrtnice z bolj bledikavimi listi, ter starejše sorte pa lahko bolezen popolnoma ogoli.