Jagode na vrtu

Jagode (Fragilaria) uspevajo tako na visokih gradah, v visečij loncih in imajo cvetove b vijolični, rdeči in najpogosteje beli barvi.
Jagoda (Fragaria vesca) je večletna zeliščna rastlina, ki uspeva kot gozdno ali vrtno sadje na področju z zmerno klimo. Zaradi čudovite arome in prijetnega okusa se najbolj ceni gozdna jagoda. Po svetu je poznanih okoli 400 vrst jagod. V naravni medicini pa se koristijo gozdne jagode, saj po kvaliteti in hranljivih snoveh močno prekašajo gojene vrtne jagode. Prekašajo jih tudi po vsebnosti vitaminov. Uporablja se lahko plod, listje in korenina, torej celotna rastlina. Plodovi se obirajo junija, julija in avgusta, listje maja, junija, julija in še v avgustu, korenina pa septembra. Iz svežih plodov lahko pripravljamo džeme, sirupe, kompote, marmelade, peciva, sladoled, želeje, vino in osvežilne napitke. Najboljši in najbolj zdravi so sveži plodovi.