Kivi

Bavarski ali mini kivi
Bavarski ali mini kivi
Kivi je užiten sadež, izvira iz Kitajske, ime pa je dobil po ptiču Kiviju. Na Kitajskem se kivi vzgaja že preko 1000 let, v 20. stoletju pa se je razširil po svetu in tudi v Evropo. Plodovi so ovalne oblike , veliki približno kot kokošje jajce od 5 - 8 cm. Sadež vsebuje veliko antioksidantov, mineralov in vitaminov, še posebej vitamina C. Če bi vsako jutro pojedli en kivi bi telo oskrbeli z vitaminom C za ves dan. Kivi je zdravilni sadež. Odličen je za osebe, ki imajo povišan pritisk, pospešuje prebavo.

Posebna vrsta kivija je bavarski kivi ali 'mini' kivi

Bavarski kivi (Actinidia arguta) ali 'mini' kivi, je sorodnik navadnega kivija. Ima podobne zahteve kot navadni kivi, primeren za sajenje ob pergole, kot vzpenjavka. Zahteva sončno lego. Rastlina raste veliko manj bujno kot navadni kivi in zraste največ 4-5 metrov, odvisno od pogojev, navadno manj. Poganjki so upogljivi in ukrivljene rasti, zato potrebuje oporo. Plodovi tega kivija so izredno majhni (npr. kot plod maline) ali večji (kot oreh), odvisno od sorte, vsebujejo veliko vitamina C. Semen ne čutimo in jih uživamo z lupino vred. Plodovi dozorijo konec poletja do jeseni.