Špinača na vrtu

Špinača (Spinacia oleracea) posebno lepo uspeva pod krošnjami sadnih dreves, v rahli senci, kjer je veliko humusa in vlage.
Špinača (Spinacia oleracea) po pripovedovanjih izvira iz Perzije, od tam bi se naj razširila na Kitajsko, v Evropi pa je poznana od 11. stoletja. Že od nekdaj velja za eno najbolj zdravih in vitaminsko bogatih rastlin. Vsebuje življenjsko pomembne vitamine in minerale, ne pa toliko železa kot je dolgo veljalo prepričanje. Je rastlina z velikimi zelenimi in mesnatimi listi. Špinačo sejemo direktno na gredo v zemljo, kateri smo dodali kompost. Razdalja med vrstami naj bo približno 15 cm. Lahko jo sejemo vsake dva tedna - tako jo bomo imeli vedno na voljo. Uspeva v mešanih posevkih - dobri sosedje so grah, ohrovt, por, korenje, solata, paradižnik, peteršilj. Nikakor pa je ne sejemo v bližino rdeče pese. Ne prenaša dobro vročine zato jo lahko sejemo tudi na grede pod krošnjami sadnih dreves, kjer bodo uspevale tudi druge vrtnine ki ne marajo preveč poletnega sonca. V poletnih mesecih jo moramo zalivati, drugače nam bo pričela cveteti. Rezati jo lahko pričnemo ko ima sadika pet listov. Nabiramo jo sproti, saj je ni dobro hraniti v hladilniku. Kadar imamo na voljo veliko špinače jo blanširamo in zamrznemo.