Črna kumina

Nigella ali črnika cvet
Črna kumina  (Nigella sativa) je visoka enoletnica, ki ima pokončna stebla in razvejane liste. Cvetovi so belo modrikaste barve, semena pa so črna. Za gojenje je nezahtevna rastlina, na določenih območjih se rada sama zaseje. Je enoletna rastlina. Izvira iz zahodne Azije. Največ je pridelajo v Egiptu in Turčiji, poznana pa je tudi po Sredozemlju.  V Sredozemlju in v Indiji se že stoletja uporablja kot začimba, cenjena je tudi kot zdravilna rastlina.

Zdravilno olje črne kumine 

Olje in semena so nekoč uporabljali po velikih pojedinah, da so si pomirili želodec in za zdravljenje glavobola, prehladov, okužb. Olje črne kumine je bilo najdeno tudi v grobnicah faraonov. Stara ljudstva pa so ji že nekdaj pripisovala velik zdravilni učinek. Že prerok Mohamed je dejal, da ta rastlina pozdravi 1001 bolezen, torej vse bolezni razen smrti ne. Na severu Afrike so imenovali črno kumino - droga ljubezni. V Franciji so ji nadeli ime Venerini lasje, v Angliji ji pravijo Love in a mist - ljubezen v jutranji meglici. Pri nas v Sloveniji pa je dobila ime navadna črnika - črna kumina.

Gojenje črne kumine na domačem vrtu

Črno kumino lahko sejemo večkrat letno (za večji pridelek), na sončne gredice. Seme prekrijemo z tanko plastjo zemlje in površino rahlo utrdimo, da bodo semena lepše vzkalila in jih veter nebo raznašal. Preden popolnoma dozorijo, poberemo glavice iz katerih pridobivamo semena.

Seme črne kumine vsebuje osem esencialnih aminokislin

V semenu najdemo še nenasičene linolne maščobne kisline, oleinske omega-9 maščobne kisline in omega-6 maščobne kisline ter vitamine skupine B, vitamine A, D, E in C ter minerale kalcij, železo, mangan, selen, jod, baker, cink in fosfor. Zdravilni učinek v semenu črne kumine ima aktivna substanca timokinon, ki daje olju značilen grenak priokus.

Spojine iz semen črne kumine pomagajo v boju proti raznim boleznim

  • Olje črne kumine odpravlja težave z dihali, kožo, alergijami, živčevjem, rakom, diabetesom, holesterolom, lasmi, srcem.
  • Blaži vetrove.
  • Težave s hemeroidi.
  • Krepi delovanje imunskega sistema.
  • Upočasnjuje razmnoževanje rakavih celic.
  • Znižuje visok krvni pritisk.
Vir: http://druzina.enaa.com/, http://primorske.si/Priloge/Sobota/Crna-kumina-in-njeno-olje.aspx, http://en.wikipedia.org/wiki/Nigella