Poljski mak

Poljski ali njivski mak
Poljski ali njivski mak
Mak (Papaver somniferum) spada v rod kritosemenk iz družine makovk. poznanih je od 70 do 100 vrst. Uspeva v hladnih predelih Evrazije, Afrike in Severne Amerike. Njegova domovina bi naj bila Azija, a na Kreti so našli antične slike maka, prav tako so sliko maka našli v Egiptu iz leta 1500 pred našim štetjem. Kitajci so mak uporabljali pri raznih črevesnih bolezni.

Kajenje opija se je razvilo na Kitajskem šele v 18. stoletju. Opij je z leti postal kuga Kitajcev, to drogo je uživalo več kot 120 milijonov ljudi.

V Indijo je prišel mak pod vplivom Arabcev, v Palestino so ga zanesle križarske vojne, v Grčiji pa so ga poznali že v časih Homerja. Od Grkov so prevzeli mak Rimljani.


Vrtni mak v rdeči barvi
poživi skalnate gredice
Poljski mak (Papaver rhoeas) je enoletnica. Rastlina je precej dlakava in ima velike cvetove rdeče barve. Za okrasne šopke ni primeren, ker se venčni listi hitro osujejo. Ta vrsta maka je v Sloveniji najbolj razširjena kot plevel v žitnih poljih. Poljski mak je upodobljen na poštni znamki Pošte Slovenije v letu 2009.

Turški mak (Papaver orientale) je odporen na zimo, potrebuje pa sončno ali pol senčno rastišče in vlažna, odcedna tla. Na začetku poletja cvetijo rdeči cvetovi, ki imajo temno liso pri dnu vsakega venčnega lista. Množi se pozimi s koreninskimi potaknjenci.

Uporabnost maka

V kulinariki se uporabljajo drobna modro črna semena za pripravo raznega peciva - makove potice, makovke. makove pogače. Semena vsebujejo malo narkotikov. Iz njega pa pridobivajo opij in prečiščene derivate (morfin, tebain, kodein, narkotin, papaverin).

Z krvno preiskavo se ugotovi že minimalno zaužitje makovih semen. Mak se v zdravstvene namene uporablja kot učinkovit analgetik. Povečuje krvni obtok. Blaži suh kašelj.

Orehova pehtranova makova potica
Orehova pehtranova makova potica
Cvetove poljskega maka nabirajo in jih v senci sušijo. Iz cvetov se pripravlja čaj: eno zvrhano žlico posušenih makovih cvetov prelijte z skodelico vroče vode. Čaj po nekaj minutah precedite, sladkajte in še toplega popijte. Čaj ljudska medicina priporoča za zdravljenje kašlja, hripavosti in pri bolečinah v prsih.

Makovo olje

Makovo olje je zelo dragoceno živilo. Uporabljali so ga že v Mezopotaniji, kjer so ga imenovali "hul gil" ali v prevodu rastlina veselja. Takrat so ga uporabljali predvsem v medicinske namene. Naši predniki so ga uživali predvsem za izboljšanje koncentracije in za krepitev živčnega sistema, tudi za sproščanje mišic. Je naravni eliksir pri težavah osteoporoze. Z makovim oljem uspešno odpravimo tudi napetost v trebuhu in izboljšamo delovanje trebušne slinavke in jeter.

Ne rafinirano, hladno stiskano olje je bogat vir omega 6 in omega 9 maščobnih kislin, magnezija in fosforja, železa in kalija. Upočasnjuje tudi staranje in krepi imunski sistem. Predvsem se priporoča starejšim osebam, ki jim primanjkuje energije, imajo težave z holesterolom in kostmi.

Vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Vrtni_mak