Poljski ali njivski mak |
Kajenje opija se je razvilo na Kitajskem šele v 18. stoletju. Opij je z leti postal kuga Kitajcev, to drogo je uživalo več kot 120 milijonov ljudi.
V Indijo je prišel mak pod vplivom Arabcev, v Palestino so ga zanesle križarske vojne, v Grčiji pa so ga poznali že v časih Homerja. Od Grkov so prevzeli mak Rimljani.
Vrtni mak v rdeči barvi poživi skalnate gredice |
Turški mak (Papaver orientale) je odporen na zimo, potrebuje pa sončno ali pol senčno rastišče in vlažna, odcedna tla. Na začetku poletja cvetijo rdeči cvetovi, ki imajo temno liso pri dnu vsakega venčnega lista. Množi se pozimi s koreninskimi potaknjenci.
Uporabnost maka
V kulinariki se uporabljajo drobna modro črna semena za pripravo raznega peciva - makove potice, makovke. makove pogače. Semena vsebujejo malo narkotikov. Iz njega pa pridobivajo opij in prečiščene derivate (morfin, tebain, kodein, narkotin, papaverin).
Z krvno preiskavo se ugotovi že minimalno zaužitje makovih semen. Mak se v zdravstvene namene uporablja kot učinkovit analgetik. Povečuje krvni obtok. Blaži suh kašelj.
Cvetove poljskega maka nabirajo in jih v senci sušijo. Iz cvetov se pripravlja čaj: eno zvrhano žlico posušenih makovih cvetov prelijte z skodelico vroče vode. Čaj po nekaj minutah precedite, sladkajte in še toplega popijte. Čaj ljudska medicina priporoča za zdravljenje kašlja, hripavosti in pri bolečinah v prsih.
Orehova pehtranova makova potica |
Makovo olje
Ne rafinirano, hladno stiskano olje je bogat vir omega 6 in omega 9 maščobnih kislin, magnezija in fosforja, železa in kalija. Upočasnjuje tudi staranje in krepi imunski sistem. Predvsem se priporoča starejšim osebam, ki jim primanjkuje energije, imajo težave z holesterolom in kostmi.
Vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Vrtni_mak