Vinska trta in grozdje

Vinograd v slovenskih goricah
Vinograd v slovenskih goricah.
Vinska trta (Vitis vinifera) spada v družino vinikovk. Poznanih je okoli 600 vrst. Najbolj raznolike vrste rastejo v območjih z zmerno subtropsko in tropsko klimo in jih človek ne uporablja. Za pridelavo grozdja ali podlage se goji le nekaj vrst, ki pripadajo rodu Vitis L. Vinska trta je grmovnica in plezalka in jo je potrebno med rastjo obrezovati. Z obrezovanjem se pospeši razvoj večjih plodov. Slaba lastnost vinske trte in grozdja je občutljivost na razne bolezni in gnitje. Nasadi vinske trte se izdatno škropijo z fungicidi. Obstajajo sorte, ki uspevajo brez uporabe pesticidov - isabela, šmarnica. V osrednjem delu mesta Maribor, na Lentu raste okoli 450 let stara vinska trta, ki je bila leta 2004 vpisana v Guinnessovo knjigo svetovnih rekordov kot najstarejša med vsemi vinskimi trtami na svetu.

Grozdje

Grozdje je jagodičasto sadje, ki zraste na vinski trti. Jagode se razvijejo iz podolgovatih socvetij. Zrele jagode imajo podolgovato ali okroglo obliko velikosti od 0,5 cm do 3 cm. Jagode so rumene do svetlo zelene barve - belo grozdje in črno grozdje v odtenkih od rožnate , vijolične do temno modre barve. Posamezni grozdi imajo različno velikost odvisno od sorte vinske trte. V naših krajih grozdje dozori konec avgusta do začetka oktobra. Pobiranje grozdja imenujemo trgatev. Ločimo namizno grozdje in grozdje za pridelavo vina. Pri namiznem imajo plodovi lepši izgled in večji so. Kar precej tega sadeža naravno posušijo za rozine.

Uporaba grozdja v kulinariki

Najboljši je sveži sadež, ki ga moramo temeljito oprati. Sveže jagode lahko dodamo raznim vrstam peciva, sadnim jedem in zelenjavnim solatam. Doma si jih lahko sami posušimo za rozine (odstraniti moramo peške). V primeru obilnejšega pridelka naredimo grozdni sok ali marmelado.

Marmelada iz grozdnih jagod

Potrebne sestavine za marmelado iz grozdnih jagod: 4 kg grozdnih jagod, 2 kg sladkorja, sok ene limone

Postopek priprave: Grozdne jagode kuhajte skupaj s sladkorjem in limoninim sokom na majhnem ognju vsaj pol ure. Pri tem ves čas mešajte z leseno kuhalnico. Marmelada naj rahlo vre. Marmelado kuhajte do želene gostote. Vročo vlijte v dobro oprane, najboljše prekuhane steklene kozarce. Preden vlijete marmelado v kozarce, dajte vanje mrzlo žlico. Tako preprečite, da počijo. ko zlijete marmelado, žlico vzamete ven in dobro zaprete s pokrovčki ali celofanom. Hranite na suhem in hladnem mestu.

Grozdni sok

Potrebne sestavine za grozdni sok: 5 kg grozdnih jagod, 0,75 kg sladkorja, 1,5 l vode

Postopek priprave: Jagode operemo in osmukamo iz pecljev. Zmeljemo jih v mlinčku ali multipraktiku, prilijemo vodo in pretlačimo. Dobljenemu soku dodamo sladkor in segrejemo do 75 stopinj celzija. Steklenice očistimo in segrejemo in še vroč sok nalijemo v tako pripravljene steklenice, ki jih takoj dobro zapremo in shranimo v temen in hladen prostor.

Zdravimo se z grozdjem

Grozdje je najbolj znano ljudsko zdravilo. V preteklosti je ponekod v svetu pomenilo življenje. Ima veliko hranilno vrednost. Okusno je in zdravo. Vsebuje glukozo in fruktozo, sladkor, ki ga telo potrebuje in hitro porabi saj preide takoj v kri. Glukoza in fruktoza sta sladkorja, ki predstavljata pomemben vir energije. V zdravilne namene se uporablja grozdje, grozdni sok, listi in pečke. Grozdja ne priporočajo diabetikom.

Zakaj in kako ga uporabljamo?

Ledvični kamni: uporablja se sok iz zarezane vinske trte. Zarežete v del vinske trte z nožem in napeljete cevko po kateri se sok steka v steklenico. Uživa se tri do štiri krat na dan po čajno žličko.
Kašelj, obolenje ledvic in zaprtje: dnevno pojejte tri krat na dan 100 do 150 gramov svežega grozdja.
Jetra: dnevno spijte kozarec grozdnega soka - 3 krat na dan.
Prostata: Po vsakem obroku pojejte deset dni zaporedoma pol kilograma črnega grozdja. Pijte čaj iz posušenih ali svežih narezanih listov vinske trte - 1 čajna žlička na skodelico prevrete vode.
Holesterol: Jejte sveže grozdje, pijte grozdni sok, popijte kozarec vina dnevno.
Povečanje telesne teže: 20 do 25 dni zaporedoma jejte pol kg črnega grozdja dnevno pred obroki.
Revma: Masirajte boleča mesta z belim vinom segretim na 70 stopinj C.

Vir:
http://sl.wikipedia.org/wiki/Grozdje
Vodnik za družino DZS -1986
http://www.mojrecept.net/recepti/recept.aspx?id=521
Pripravimo ozimnico (brošura 7D-Večer)