Jagodna marmelada

Domača jagodna marmelada
Posebno na vrhuncu sezone pogosto na domačem vrtu pridelamo veliko različnih sadežev, ki jih lahko pobiramo sproti in uživamo sveže ali jih konzerviramo za zimski čas. Posebno mesto imajo jagode, ki jih najdemo na vsakem vrtu. Zelo dober način, da si za zimske mesece pričaramo okus po jagodah v raznem pecivu, dodatek jogurtu ali kot namaz za kruh, je kuhanje domače jagodne marmelade.

Sestavine potrebne za pripravo domače jagodne marmelade

1. 3 kg svežih jagod 2. 250 g sladkorja - rjavega 3. 6 žlic limoninega soka.

Domača jagodna marmelada - postopek priprave

Jagode očistimo zelenja in narežemo na koščke. V lonec vsujemo sladkor, dodamo limonin sok in narezane jagode. Premešamo in pustimo nekaj minut, da se sladkor vsaj malo raztopi. Kuhamo približno 10–15 min in med kuhanjem redno mešamo. Nekaj jagod samih razpade, ostale pa pretlačimo s paličnim mešalnikom, tako, da nastane kaša. Najbolje je, da jagode niso popolnoma zmečkane v tekočino in da ostane nekaj celih koškov jagod. Peno, ki nastane na vrhu sproti odstranjujemo.

Konzerviranje marmelade

Marmelado še vročo napolnimo v tople kozarce do vrha. Pomembno je, da sta pokrovček in kozarec suha. Obrišemo do suhega zunanji in zgornji rob kozarca ter notranji rob pokrovčka. Namreč vlaga v tem delu lahko povzroči, da se marmelada pokvari. Napolnjene kozarčke pokrijemo z brisačo, ali odejo, da se počasi hladijo. Ko so popolnoma hladni, jih pospravimo v hladen in temen prostor.