Smrekovi vršički

Za pripravo se uporabljajo sveže nabrani smrekovi vršički
Za pripravo se uporabljajo sveže nabrani smrekovi vršički
Smrekove vršičke namakamo v žganju dva tedna. Sladkor in vodo prevremo, da se sladkor raztopi, ohladimo in prilijemo k vršičkom, premešamo in pustimo stati še dva tedna, precedimo skozi gazo in nalijemo v steklenice. Namesto sladkorja uporabite med, a v tem primeru vode ne smete prevreti, segrejete jo le toliko, da se med raztopi.

Naravna pomoč proti kašlju 

Smrekovim vršičkom dodajte med. Pripravljena zmes naj nekaj časa stoji. Hitrejši postopek: segrevamo zmes v pečici, ne na visoki temperaturi. Po nekaj dnevih precedimo in sirup uživamo po žličkah.

Sirup iz smrekovih vršičkov

Smrekove vršičke nabiramo od meseca maja do junija. Nabiramo jih z golimi rokami v košare ali papirnate vrečke.

Za pripravo potrebujemo 40 dkg smrekovih vršičkov, 2 kg rjavega sladkorja - lahko je tudi bel sladkor in dva litra vode. Vršičke stresemo v vodo in kuhamo na blagem ognju, počasi naj vrejo 10 minut. Odstavimo in sok precedimo ter mu dodamo sladkor. Ponovno postavimo na ogenj in kuhamo počasi še 20 minut, da se tekočina zgosti. Nalijemo v primerne stekleničke, ki jih dobro operemo in steriliziramo in tako pripravljen sirup shranimo v temen in hladen prostor.

Pripravimo ga lahko tudi brez kuhanja tako, da smrekove vršičke pomešamo z sladkorjem in naložimo zmes v steklene kozarce, kjer se naj medijo - približno mesec in pol. Kozarce postavimo na sonce.  Sirup nato precedimo in shranimo v stekleničke.

Trganje smrekovih vršičkov v mestih in naseljih brez dovoljenja ni dovoljeno. Vršički so letni prirast iglavcev, z trganjem ustavimo letni prirast. Uporabimo vršičke nižjih vej, ki jih morda nameravate odstraniti.