Zelenica...

Z lepo negovano zelenico in nekaj domišljije, lahko ustvarimo na vrtu prijetni prostor za igro in preživljanje prostega časa.
Marsikdo med nami se jezi nad izgledom svoje zelenice, čeprav je skrbno posejal in izbral seme ter pravilno pripravil zemljo pred setvijo. Kljub temu se kaj hitro pričnejo pojavljati pleveli, ki jih nikakor nismo sami zasejali in jih na zelenici ne želimo. Težava zapleveljenosti v trati ni v semenu, ki smo ga posejali temveč je največkrat napaka v nas samih, zaradi nedosledne nege zelenice, šele na drugem mestu je napačna priprava tal za sejanje. Negovana trata zahteva kar nekaj truda in upoštevanje osnovnih napotkov. Najbolj učinkovit ukrep proti razrasti plevela je redna košnja trate. Dovolj gosto posejana vrtna trata se po košnji hitreje regenirira in razrašča kot plevel, katerega dovolj gosta trata zaduši in tako zavira njegovo rast. V kolikor v trati pustimo prazna mesta, se plevelno seme veliko laže zaseje, vzkali in prične konkurenčno rast trati.

Če je vrtna trata že močno zapleveljena 

Odvisno od količine praznih mest in enkakomernosti zapleveljenosti trate lahko uporabo travno seme, ki ima glineno oblogo in ga preprosto posejemo po trati. Prednost uporabe semena z oblogo je v tem, da semena ni potrebno pokriti z zemljo. Pred dosetvijo je priporočljivo trato nizko pokosti, da čim bolj zavremo rast plevela in ima travno seme na voljo dovolj časa, da vzkali. Z rednim zalivanjem in dosledno košnjo obnovimo vrtno trato. Seveda z tem ukrepom vaša vrtna trata ne bo bujnejša in brez plevelov čez noč, bo pa iz leta v leto postajala vse lepša in bolj gosta.