Zimska zaščita vrta

Sadike poaradižnika, ki jih presafimo na prosto že v začetku maja  je dobro zaščititi z agrokopreno.
Sadike paradižnika, ki jih presadimo na prosto že v začetku maja je dobro zaščititi z agro kopreno.
Zanimiv način ovijanja posajenih sadik paradižnika z vrtno tkanino za zaščito pred nizkimi temperaturami v začetku meseca maja. Tkanina prepušča zrak in svetlobo, hkrati pa v notranjosti okrog sadik ustvarja ugodno klimo za rast. Sadike so hkrati zaščitene pred vročim soncem in vetrom. Ko mine nevarnost pozeb, trakove snamemo iz opornikov in hranimo do naslednje sezone. Na podobni način lahko zaščitimo tudi druge na mraz občutljive vrtnine (plodovke), ki jih v začetku maja presajamo na vrt. Velikokrat s presajanjem na gredo pohitimo zaradi pomanjkanja prostora in preveč bujne rasti sadik. Z takšno zaščito ustvarimo podobne pogoje kot jih ima paradižnik v rastlinjaku. Na spodnjem delu pustimo dovolj tkanine da jo lahko utrdimo na gredo.

Pimeri zaščite vrtnin pred pozebo na zelenjavnem vrtu

1-Zaščita zelenjavnega vrta z agrokopreno 2-Pokrivanje gredic za zgodnjo pridelavo vrtnin 3-Prekrivanje paradižnikov in paprik ob opori z agrokopreno

Občutljivost okrasnih in sadnih rastlin na spomladanske pozebe

Na nenadne spremembe temperatur v aprilu in maju (nočne zmrzali), so občutljive tudi okrasne rastline na vrtu. Posebno neprijetne so nenadne nočne pozebe za lastnike sadnega vrta ali vinograda. Med občutljive okrasne rastline na pozebo v aprilu in maju, po odganjaju sodijo naprimer nekatere vrste okrasnih javorjev, hortenzije in seveda posodovke, ki jih na prosto praviloma ne selimo pred 15. majem, razen redkih izjem (citrusi, ...). Odlično pozno pozebo prenašajo vrtnice, posamezne odporne vrste klematisov in druge okrasne rastline. Od sadnih rastlin so na pozebe v celinskem delu občutljive vse mediteranske rastline (kaki, kivi, fige, marelice,...), vendar se kasneje obrastejo, s tem da je rodnost to leto slaba ali propadejo vsi plodovi. Figa lahko pri poznih pozebah in na neustrezni legi celo popolnoma pomrzne. O občutljivosti rastlin glede na lego vrta se največ naučimo iz prakse, ko opazujemo rastline v spomladanskem času pri odganjanju in rasti.