Soja

Soja (Glycine max)
V preteklosti je veljala soja predvsem za krmno stročnico, na Kitajskem pa je že stoletja glavni vir beljakovin. V današnjem času je soja pomembna v prehrani vegetarijancev in je pomembno dietno živilo saj je iz nje mogoče pripraviti vrsto jedi. V odstotkih beljakovin prekaša vsa živila, razen nekaterih sort volčjega boba. Sodi med kulturne rastline, v skupino metuljnic.Vsebuje velik odstotek maščob - povprečno 19 % in beljakovin - povprečno 37 %, vitamin A in B skupine. V prehrani se uporablja kot druge stročnice.

Semena lahko jemo, kuhamo, pražimo (kavni nadomestek), predelamo jih lahko v moko, kruh, pecivo. Soja je dober nadomestek mesa. Poznano je sojino mleko in iz njega narejen sir. Lahko rečemo, da je soja vsestransko uporabna.

Je tudi ena pomembnejših oljaric, saj prekaša ricinovo olje. Uporablja se kot mazalno olje v avtomobilski industriji, , tudi za letalske motorje. Iz sojinega olja pridobivajo glicerin in izdelujejo sveče, milo, oljne barve in lake, kit, neškodljive tiskarske barve, umetno gumo.