Yacon

Yacon, manj znana gomoljnica
Yacon, manj znana gomoljnica
Yacon (Smallanthus sonchifolius) je Andski gomoljasti koren, daljni sorodnik sončnice. Gomolji rastline so uporabni živilo, uspeva pa povsod, kjer je dovolj vlage in sonca. Rastlina lahko doseže višino 5-6 m, posebno v dobro rodovitnih tleh. Yacon je bil v pretelkosti pridelek prvotnih prebivalcev Peruja, kjer ga še danes uporabljajo v ljudskem zdravilstvu.


Yacon cveti z cvetovi, ki zelo spominjajo
na cvet sončnice, kar nas ne čudi,
saj je njen daljni prednik
Rastlina in njeni gomolji so Evropejcem precej malo poznani, čeprav Yacon lahko gojimo tudi v naših podnebnih razmerah, vendar ga na prosto ne sadimo, dokler ne mine nevarnost pozeb. Za rast potrebuje veliko prostora, zato rastlin ne sadimo skupaj (80-100 cm narazen). V začetku raste počasi in ga je zaradi občutljivosti na pozebo primerno nakaliti in nekaj časa do presajanja gojiti v loncu, v zaščitenem prostoru. Ko se podnebje primerno otopli se prične intenzivna rast in ga lahko presadimo na prosto.

Proti koncu poletja, prične cveteti na dolgih močnih steblih. Rastlina je sicer precej dekorativna in mogočna, listi pa imajo tropski videz, cvetenje ne vpliva na količino pridelka in razvoj gomoljev. Pomembno je, da Yacon pustimo čim dalj časa na vrtu preden pričnemo z izkopavanjem gomoljev, da ti dovolj dozorijo. Izkopavamo ko se pričnejo pojavljati prve zmrzali in začne zeleni del rastline propadati. Zgornji vegetativni del pred izkopom odrežemo, da lažje izkopljemo grme z gomolji. V težkih glinenih tleh je izkop precej težak in pazimo, da ne poškodujemo gomoljev.

Izdelke iz Yacona najdemo že na evropskem trgu kot uporabno živilo in prehransko dopolnilo, predvsem za prehrano nekaterih rizičnih skupin prebivalstva, diabetiki, ženske po menopavzi ipd. Danes lahko kupimo Yacon v bolje založenih trgovinah z rastlinami in vrtno opremo.