Drobnjak

Drobnjak (Allium schoenoprasum) v družbi okrasnih rastlin v loncih.
Drobnjak (Allium schoenoprasum) bi morala imeti vsaka gospodinja na vrtu ali v lončku na okenski polici. Najlepše uspeva na sončnih in polsenčnih legah. Diši po čebuli in ima precej učinkovin čebule in česna. Na voljo imamo svežega, če ga sejemo na vrt in presadimo v lončke za okensko polico tudi v zimskem času.

Drobnjak na domačem vrtu

Cvetovi drobnjaka.
Spomladi lahko drobnjak posejemo v pripravljena vrtna tla med ostala zelišča ali med vrtnine. na vrtu se zelo dobro ujema z korenčkom in v poletju popestri vrt z živahnimi cvetovi. Drobnjak oblikuje »grmičke« in ima suličaste liste, ki jih med letom režemo in uporabljamo pri kuhanju. Jeseni lahko grmičke izkopljemo, koreninsko grudo razdelimo na manjše dele ter posadimo v glinene lončke, ki jih postavimo na svetlo in toplo mesto v hiši. Celo zimo imamo tako zagotovljen vir svežih drobnjakovih lističev, ki jih redno in pogosto režemo. Spomladi presadimo drobnjakove grmičke nazaj v vrt ali posejemo novo seme na gredice.

Uporaba drobnjaka pri kuhanju

Drobnjak uporabljamo svež in ga dodajamo jedem tik preden jih ponudimo, saj z kuhanjem izgubi veliko zdravilnih snovi. Uporabljamo ga v kulinariki, posebej dobro pa se ujema z skuto - zdrava in dobra večerja je skodelica skute z drobnjakom in polnozrnat kruh. Drobnjak je okusna začimba, ki jo vse leto lahko svežo uporabljamo kot dodatek solatam, krompirjevim in jajčnim jedem ter zelenjavnim juham. Drobnjak pospešuje prebavo, in vzbuja tek. Če ga uživamo vsak dan si pozdravimo slabokrvnost - pretiravati v uživanju pa ni priporočljivo.