Afriška lilija

Afriške lilije z belimi in vijoličnimi cvetovi.
Afriške lilije z belimi in vijoličnimi cvetovi.
Afriška lilija agapant se najbolje počuti sajena v večji okrasni lonec, vendar jo moramo ustrezno prezimiti v svetlem prostoru kjer ne zmrzuje, da razvije v mogočni in košati cvetoči grm. Sadimo v mešanico zemlje, ilovice, humusa in mivke. Rizome sadimo plitko in kmalu po sajenju poženejo temno zeleni, mesnati, do 30 cm dolgi črtalasti listi, iz visokega stebla pa kolutasto socvetje (do 80 cm visoko), bele ali svetlo, oziroma temno modre barve. Agapant bo cvetel od začetka julija do konca jeseni. Rastlina je skromna, primerna za vrt ob vodi, lahko pa raste tudi v večji posodi, ki jo postavimo v svetlo polsenco ali na sonce. Pogosto jo zalivamo, vendar ne preobilno, ter redno dognojujemo. Agapant bo prezimil v svetlem prostoru, na temperaturi 5-7°C in ob skromnem zalivanju.

Afriške lije spomladi po prezimitvi postavimo na stalno sončno mesto in redno zalivamo ter dognojujemo.
Afriške lije spomladi po prezimitvi postavimo na stalno sončno mesto in redno zalivamo ter dognojujemo.
Presajamo na 3-4 leta. Najlepši in najbujnejši cvetovi se razvijejo po treh letih, zato bodimo potrpežljivi, starejše rastline pa bodo cvetele še obilneje. Cvetje je primerno tudi za rezanje.

Agapanthus ali afriška lilija je primerna posodovka za okrasitev mestnih središč ali turističnih znamenitosti, saj v ustrezno veliki posodi deluje mogočno in privlači poglede. Na priloženih fotografijah sta dve različici v beli in modri barvi, ki medsebojno delujeta lepo in usklajeno. Za bujno razrast potrebuje 3 leta, zato je vzgojo v te namene potrebno načrtovati v naprej.