Balkonske okrasne rastline

Fuksije

Fuksije so lahko kot viseče ali stebelne balkonske cvetlice.
Različne oblike cvetov in raznolikost barv jim daje poseben čar. Najlepše uspevajo na vzhodni in zahodni strani. Vetra fuksije ne marajo in tudi premočnega sonca ne. Redno jih moramo pregledovati, saj jih rada napada ščitasta uš in pršica. Fuksije lahko sadimo tudi na grede, saj obstojajo vrtne fuksije, a tem moramo dodati v zemljo malo kostne moke. Vrtne fuksije je treba tudi redno okopavati, dognojevati in zalivati.

Drobnocvetne lobelije

Lobelija in oranžna kozmeja v ozadju
Lobelija in oranžna kozmeja v ozadju.
Drobnocvetne lobelije v modri, beli, rožnati barvi so sezonske rastline uporabne za balkonske zasaditve. Rade imajo sončne (tudi vroče) in polsenčne lege. Dobro prenašajo veter. Lobelije bi lahko uvrstili med trajnice, saj v zavetrni legi, pokrite z listjem preživijo zimo na prostem. Lobelije redno zalivamo in dognojujemo. V kombinaciji z drugimi rastlinami bodo lepo cvetele vse poletje.

Verbene

Verbena uspeva dolgo v jesen in preneha z rastjo šele ko temperature padejo pod 5 °C
Verbena uspeva dolgo v jesen in preneha z rastjo šele ko temperature padejo pod 5 °C.
Verbene so nizke rastline in cvetlice sonca, ki jih sadimo v viseče košare, korita in posode. Tudi na okrasni gredi lepo uspevajo. Prenašajo nizke temperature, njihova rast se ustavi, ko temperature padejo na manj kot 5 °C. Rastline vršičkamo, da se lepo grmičasto razraščajo. Posebno zaradi grmičaste rasti verben ne sadimo preveč skupaj in jim namenimo dovolj prostora. V primeru goste in stisnjene rasti, verbene rada napade siva plesen.

Bakopa

Bakopa primerna za viseče košare
Bakopa primerna za viseče košare.
Bakopa je najlepša kot samostojna rastlina sajena v visečo košaro, prekrila jo bo s cvetjem če jo bomo lepo negovali. Primerna je za mešane zasaditve v korita ali samostojno. Bujno bo cvetela na senčnem mestu, ustreza ji dopoldansko sonce, Ne smemo je dati na prevroče sonce, saj bo prenehala cveteti. Bakopa najlepše cveti takrat, ko temperature še niso tako visoke, to je v začetku poletja in v jeseni. Zmerno jo moramo zalivati.

Nemesija, balkonska rastlina primerna tudi za rezano cvetje

Zraste v višino do 60 cm in je zelo razvejana rastlina. Cveti v različnih barvah: beli, rumeni, škrlatni, rdeči, oranžni, vijolični, modri. Nemesija, ki cveti modro ima navadno manjše cvetove podobne spominčicam. Rastlina ne mara severnega mesta, najlepša pa je če so korita pod streho saj ne mara vlage in dežja. Semena lahko posejemo že v mesecu marcu in lončke postavimo na okensko polico. V drugi polovici maja rastline presadimo v balkonska korita ali lonce. Sadimo jo lahko tudi na grede. Za korita je najprimernejša nizka sorta - Compacta, ki zraste le do višine 20 cm. Je nezahtevna rastlina. Ko prvič odcveti jo obrežemo in spet bo na novo zacvetela. Zalivamo jo zmerno, gnojila pa skoraj ne rabi.

Bidens ali rumeni brkač izhaja iz Amerike, kjer je eden od predstavnikov plevela, na Havajih pa iz te rože domačini pripravljajo krepilni čaj

Bidens ali rumeni brkač
Bidens ali rumeni brkač
Barva cvetov je rumena, lahko tudi bela. Semena rumenega brkača so lepljiva in se oprijemajo oblačil. Sadimo ga na sončno mesto, v posode in korita, tudi na grede. Potrebno ga je obilno zalivati, zato se priporočajo korita z vodno rezervo. Bidens je zelo lep če je zasajen skupaj z drugimi rastlinami, a ga moramo krajšati, da ne zaduši sosedov. Obstaja več sort z različnimi cvetovi glede na barvo, velikost in razrast.