Črnoplodna aronija

Črnoplodna aronija (Aronia melanocarpa)
Plodovi Aronije (Aronia melanocarpa)
Aronija (Aronia melanocarpa) je nezahtevna rastlina, saj bi uspevala tudi na balkonu, če bi jo redno presajali v vedno večji lonec. Ne potrebuje kakovostnih tal, ne mara pa vlage. Prenaša tudi nizke temperature. Cveti meseca maja, cvetovi so bele barve. Jagode so najprej rdeče, nato temno modre. Aronija je v jeseni pravi okras vrta, saj se takrat listje obarva rdeče. Plodovi so podobni ribezu. Odporna je proti boleznim in tako primerna za ekološko pridelavo. Grm aronije zraste do treh metrov v višino.


Za pripravo 1 dcl soka potrebujemo približno
2 dcl plodov aronije
Aronija je primerna za uživanje in ji pripisujejo številne zdravilne lastnosti. Vsebuje veliko koncentracijo vitamina C. V plodovih aronije najdemo tudi vitamin P, ki je potreben našemu telesu, da lahko sprejema vitamine in minerale. Sestavine plodov aronije ščitijo celice pred poškodbami, odstranjujejo strupene snovi iz telesa, zmanjšujejo vnetja in znižujejo krvni pritisk, preprečujejo nastanek sive mrene, odpravljajo želodčne težave, pomagajo pri slabokrvnosti.

Veliko ljudi ne ve kakšna zdravilna moč se skriva v teh drobnih temnomodrih jagodah. Okus jagod aronije je rahlo neprijeten. Dodajamo jo k razni hrani in sadeže uporabimo za kuhanje marmelade in pripravo sokov. Aronija prenese nizke temperature do -47°C, zato se je udomačilo ime  "Sibirska borovnica".