Srobot ali klematis

Klematis tudi za poletno senco na balkonu 1-Klematis 'Multi Blue' 2-Klematis 'Deep blue' 3-Klematis 'Nelly Moser'.
Klematis (Clematis) je trpežna vzpenjalka, ki dolgo obdrži liste (do pozne jeseni) v dobri kondiciji in zelo zgodaj spomladi zacveti. Sorte ki jih kupujemo, so navadno prezimne in jih lahko gojimo tudi v loncih na terasah ali balkonih in ob pergolah za poletno senco. Najprej zacvetijo spomladi v aprilu in maju, zelo bujno, nato nekatere sorte cvetijo tudi pozno poleti. Po cvetenju spomladi, ko se otopli, zelo hitro odganja liste in poganjke. Do poletne vročine prekrije oporo in nudi prijetno zavetje v senci.

Srobot ali klematis na vrtu

Srobot 'Crystal Fountain' (Clematis florida) ima izrazito velike cvetove, ki deloma spominjajo na cvet pasijonke. Premer cveta je lahko tudi 15 cm. Že v maju prekrije oporo, najprej z listi, nato bujno zacveti. Nezahtevni srobot za vse ki želite spomladi hitro prekriti pergolo ali ograjo. Poganjki so dolgi od 2-3 m. Sadimo na sončno ali polsenčno lego. prezimna vrsta, odvrže liste. obrezujemo predolge poganjke.
Za večjo senco in prekrivnost, sadimo na vsak vogal 1 rastlino. Poganjki so dolgi odvisno od sorte (navadno do 4 m), ki jih zelo zgodaj spomladi ali pozno pozimi primerno skrajšamo do lepo razvitih brstov (odrežemo tanke in suhe poganjke in vejice). Potrebujejo vlažno rastišče in sončno lego ter primerno oporo, na katero napnemo vrvico ali tanko žico. Za lepo negovan klematis je potrebno poganjke sproti ovijati na oporo, posebno če imamo klematis v loncu na balkonu in smo omejeni s prostorom. Redno zalivanje velike rastline v loncu in dognojevanje z gnojili za cvet in list je samoumevno, posebno v vročini. Na intenzivnost obarvanosti cvetov pri sortah klematisov vplivajo tudi podnebne razmere. V toplejšem podnebju ima večina rastlin temnejše in bolj intenzivno obarvane cvetove. Poznamo več kot 400 vrst klematisov ki jim pravimo tudi sroboti.