Krompirjev kruh

Krompirjev kruh.
Krompirjev kruh je značilen je predvsem za osrednji in zahodni del Romunije, pečemo ga pa tudi v Sloveniji. Včasih so ga pekli v lončenih pečeh. Potrebne sestavine za krompirjev kruh: 1 kg krompirja, 2 kg moke, 100 g svežega kvasa, 2 žlici sladkorja, 1 žlica soli, 1 – 1,5 litra vode. Postopek priprave: Kvas nadrobimo v skledico, dolijemo nekaj tople vode, dodamo sladkor in pomešamo, da se kvas in sladkor razpustita. Krompir skuhamo in vročega olupimo. Pretlačimo ga v pire. Moko stresemo v veliko skledo, dodamo pretlačen krompir, kvas in toplo vodo, dodamo še sol.Testo mesimo tako dolgo, da je enotno, voljno in gladko. Skledo pokrijemo in pustimo, da vzhaja približno eno uro. Testo zvrnemo na delovno površino in ga oblikujemo v hlebec. Velik pekač pomokamo in nanj položimo hlebec. Pri 220 stopinjah ga pečemo približno eno uro.