Petunije ali surfinije

Petunije ali surfinije (Petunia × atkinsiana Surfinia Group) zahtevajo nekaj več nege od ostalih priljubljenih balkonskih cvetlic. So nezahtevne, bujno cvetijo skozi celo leto in so pestra dopolnitev skupinskih nasadov. Za lepšo pokrivnost sadimo  skupaj več rastlin iste barve.
Petunije ali surfinije (Petunia × atkinsiana Surfinia Group) za razliko od pelargonij, potrebujejo nekaj več nege, posebno če želimo, da hitro prekrijejo viseče košare ali korita in dolgo krasijo balkon z cvetenjem in zdravo bujno rastjo. Ob pravilni negi cvetijo vse leto. Surfinije najlepše uspevajo na vzhodni ali južni legi, najbolje pod nadstreškom, tako da po njih ne pada dež. Za bujno cvetenje je potrebno redno zalivanje (ne preveč in zemlja v loncu se naj med posameznimi zalivanji na površini nekoliko osuši) in dognojevanje. Surfinije imajo zelo nežne cvetove in liste, zato so občutljive na pomanjkanje vode v tleh in hitro doživijo stres. Večkratno ponavljanje stresa, privede do občutljivosti in predčasnega odmiranja surfinij. V vročem poletju zalivamo tudi dvakrat dnevno. Zahtevajo veliko gnojil, zato mesec dni po sajenju v posode začnemo redno tedensko dognojevanje, s poletjem pa jih dognojujemo dvakrat na teden.

Presajanje in nega petunij

1-Surfinije v polnem cvetenju pod nadstreškom v jeseni 2-Surfinije ali petunije v zasaditvi na gredici 3-Petunija 'Cabernet bicolor'.
Zemlja za surfinije naj bo zračna, zalivamo jih s postano vodo, ki ji dodajamo železo v obliki železovih kelatov, da z njimi preprečimo pojav listne bledice in bolj temne liste ter zdravo rast. Sorte z manjšimi cvetovi lahko sadimo na grede kot pokrovne rastline.

Petunije iz semena na domačem oknu

Surfinije lahko vzgojimo s preprosto setvijo že v decembru ali februarju/marcu. V času kalitve naj bo prostor ogret na 20-24°C (semena kalijo 10-14 dni), kasneje temperaturo znižamo na pribl. 18°C. Mlade rastlinice niso občutljive na nizke temperature. Po presajanju jih vršičkamo, da tvorijo grmičasto rast. Tako posejane pričnejo cveteti, odvisno od pogojev nekje proti konec maja. Sadike lahko na prosto prestavimo že prej, v marcu ali aprilu, na zavetno in sončno mesto (pod nadstrešek).