Kozmeja

Cvetoča kozmeja na okrasni gredici.
Cvetoča kozmeja na okrasni gredici.
Kozmeja (Cosmos bipinnatus) ali mehiška astra (Mexican Aster), cveti poleti od julija naprej v pastelnih barvah bele, roza, vijolične in rdeče. Cvetovi so nežni in izredno dekorativni. Ima intenzivno in pokončno rast z značilnimi pernato deljenimi listi. Značilno za kozmos je da dobro prenaša vročino, zato ga pogosto najdemo v parkih, kot okrasno cvetočo rastlino na gredicah.

Kozmeja na vrtu

Kozmeja (Cosmos bipinnatus) na cvetličnih gredah.
V začetku rasti je pomembno zalivanje, kasneje sušo zelo dobro prenaša, ko se rastlina enkrat dovolj dobro utrdi. Hitra rast prekrije površino gredice, potrebuje precej rastnega prostora in razvije globok koreninski sistem v ugodnih pogojih (ilovnato-peščena tla).

Setev in sajenje kozmej

Ko seme posejemo, počakamo približno dva tedna in rastlinice vzklijejo. Kalimo v ogrevanem prostoru, kjer je temperatura okrog 18°C. Sejančke prepikiramo, ko se pojavita vsaj dva prava lista, v večje lončke in gojimo do preselitve na prosto, ko mine nevarnost zmrzali. Sadimo v večjih skupinah, da dobimo lepo barvno paleto cvetov, ki privabljajo različne žuželke, tudi metulje. Zaradi izjemno dekorativnih listov in nežnih cvetov je kozmeja primerna cvetlica za poletne šopke.